Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.
Raport special

3 moduri de a obţine un job bine plătit în domeniul IT sau design

Dacă doriţi să vă recompensaţi bine cunoştinţele IT sau de design, nu este suficient să fiţi doar bine pregătit tehnic.

De câte ori aţi văzut că cineva mai agresiv sau cu relaţii avansează mai rapid decât cei care sunt mai harnici, mai inteligenţi, mai buni.

Nu aveţi nici un motiv să permiteţi să vi se întămple la fel şi Dvs. Când alegeţi un loc de muncă, există trei moduri sigure care vă garantează că veţi fi acceptaţi şi selectaţi în baza calităţilor profesionale pe care le posedaţi. 

1. Asiguraţi-vă suportul al unor corporaţii de vârf, asociaţii şi universităţi din domeniul în care doriţi să lucraţi.

Este mai uşor decât ce pare.

Mai ales dacă sunteţi interesat să obţineţi un post bine plătit în industriile IT sau design. 

Anume, deoarece acestea sunt industriile în care competenţele şi uneltele de muncă se schimbă continuu, diplomele ordinare nu au aceeaşi importanţă pe care o au de exemplu, în domenii precum, dreptul, medicina sau arhitectura.

Tocmai pentru aceasta, corporaţiile software de vârf asigură titlul de expert care garantează capacitatea de a conduce afaceri avansate, fie în domeniul programării, design, administraţie sau IT management.

Posedare a certificatului  oficial sau a unei diplome în industrie, dovedesc anjagatorului că posedaţi calificare reală pentru o muncă profitabilă. În comparaţie cu colegii care nu au titluri de expert în industrie, această prioritate este importantă la angajare.

Potrivit rezultatelor cercetărilor întrepătrunse de corporaţia Microsoft, pentru mai mult de jumătate dintre managerii IT certificatul este un criteriu de bază pentru angajare.

Chiar 63% dintre ei susţin că persoanele cu certificat sunt mult mai productive decât colegii lor fără acest certificat. Iar aproape jumătate dintre specialiştii IT examinaţi au confirmat că au obţinut o mărire de salariu datorită confirmării calificărilor oficile.

Fapt care nu surprinde. S-a calculat că în industria calculatoarelor, diplomele ordinare, chiar şi cele de absolvire a faculăţilor, se învechesc cel mult în şase luni după absolvire. Pe de altă parte, persoanele care ţin în degetul mic specialitatea profitabilă şi practica au şi cel mai mare preţ. Şi cel mai uşor mod de a căştiga mai mult.

Astăzi, criteriile au devenit atăt de exigente încât există companii care condiţionează angajarea prin posedarea certificatelor de expert în industrie. De exemplu, companii precum Microsoft, Hewlett-Packard şi Cisco solicită Comptia A+ certificare pentru tehnicienii săi, iar CompuCom şi Ricoh solicită această certificare ca o condiţie necesară, esenţială.

Nu este vorba de o simplă hârtie, ci de faptul că obţinerea titlurilor în industrie presupune că posedaţi abilitate reală care este foarte profitabilă.

Pe lângă aceasta, creşte cererea de specialişti IT pentru că IT se plasează în grupul de industrii care se extinde constant, indiferent de evenimentele ecnomice. De exemplu, potrivit cercetărilor IDC, compania mondială pentru cercetarea pieţei şi a trendurilor, la sfârşitul anului 2008, în Europa lipseau 500.000 de specialişti în administrarea reţelelor.

Cum să vă alegeţi titlul de specialist?

Una dintre companiile cele mai influente în evaluarea certificatelor IT, CramSession, publică cu regularitate o listă de titluri şi certificare care merită a fi obţinute.

Porniţi de acolo. Printre cele mai apreciate titluri în domeniu sunt Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) şi Microsoft Certified Professional Developer (MCPD) pentru programatori, Adobe Certified Associate (ACA) şi Adobe Certified Expert (ACE) pentru designeri, CompTIA şi The Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE) pentru administratori şi tehnicieni de reţea. 

2. Obţineţi referinţe bune

Dacă alături de numele Dvs. stă şi dovada participării la proiecte IT de calitate, veţi deveni un magnet pentru joburi IT excelente.

Majoritatea ţărilor, inclusiv SUA şi ţările europene, duc lipsă de spacialişti software, programatori, administratori, designeri care imediat după terminarea sudiilor pot să lucreze în firme, la proiecte de piaţă. În Serbia, de exemplu, momentan la nivel anual se formează 2-3 mii de specialişti noi, dar estimarea oficială arată că cererea de specialişti IT motivată de construirea de noi centre IT va creşte anual la peste 20.000 de specialişti noi. 

Aceasta nu este o estimare neaşteptată, deoarece IT este una dintre industriile în expansiune şi în multe alte ţări, indiferent de situaţia economică.

Însă, paradoxul constă în aceea că noi specialişti IT fără experienţă practică se angajează greu, mai ales că numai această experienţă o pot obţine lucrând în companii. Majoritatea oamenilor de afaceri nu doresc să rişte banii şi timpul pentru investiţii în crearea resurselor umane. Ei caută specialişti cu experienţă, capabili să aducă profit într-o perioadă scurtă după angajarea în companie.

Un programator poate să fie bine pregătit practic, însă dacă nu a lucrat la proiecte practice îi lipseşte modul strategic de gândire, înţelegerea a "big picture", precum şi arta comunicării şi a muncii în cadrul unui grup. Iar adevărul este că o astfel de experienţă, necesară pentru obţinerea de joburi de calitate IT, se poate obţine numai prin activitate practică. 

De aceea, participaţi la proiecte reale de dezvoltare în timpul şcolarizării.

O şcoală bună vă include în proiecte comerciale şi necomerciale în timpul şcolarizării, vă dă posibilitatea să obţineţi experienţe valoroase şi referinţe care vă pot ajuta în căutarea unui job.

Acest lucru e important- nu trebuie să fiţi leader-ul unui proiect. În realitate, puteţi să fiţi o parte mai mică a unui proiect, dar să dobândiţi şi cunoştinţe şi experienţă pe care le puteţi scrie cu mândrie în CV-ul Dvs. 

Proiectele la care puteţi lucra sunt mai accesibile decât în urmă cu cinci ani. Începând de la crearea site-urilor web şi dezvoltarea noilor funcţionalităţi pe site-urile existente, instalarea şi administrarea sistemelor de reţea, până la elaborarea sau adaptarea sofware pentru întreprinderi mici şi mijlocii.

Cele mai accesibile sunt proiecte de web design, crearea activităţilor pe Internet, de noi Aplicaţii Web 2.0 şi funcţii pentru site-uri web, crearea şi operarea sistemelor content management. Apoi, dezvoltarea programelor de contabilitate, a programelor de analize financiare, de transfer electonic de bani, de organizare a relaţiilor cu clienţii, de păstrare a documentaţiei în formă electronică.

Cum să începeţi a lucra la astfel de proiecte?

Întrebaţi. Porniţi de la şcoala în care vă perfecţionaţi. Prin intermediul prietenilor. Totul până la oferta de a lucra gratuit, cu participare minimă, la un proiect cunoscut sau într-o firmă unde puteţi contacta directorul acesteia. Nu este important cu cât veţi contribui. Important este să puteţi să contribuiţi.

Dacă repetaţi acest lucru de mai multe ori, Cv-ul Dvs. va fi îmbogăţit cu referinţe excelente. Mai mult decât atât, cu argumente convingătoare pentru obţinerea jobului pentru care veţi fi bine plătit.

De exemplu, un tânăr specialist care a făcut parte dintr-un grup care a lucrat la dezvoltarea unui magazin online autohton, în CV-ul său, printre altele, stă scris şi:

• …
• A lucrat la dezvoltarea unui magazin online cu un grup de 12 oameni
• Experienţa totală a grupului însumează 40 de mii de ore de lucru la dezvoltarea software-ului
• Proiectul cuprinde peste 220 de mii de linii de cod scrise
• În cadrul grupului, a fost membru al grupului care a creat prima aplicaţie ajax pe piaţa autohtonă şi pe care au folosi-o peste 500 de mii de vizitatori

• În primele şase luni magazinul online a realizat un trafic de peste 1,3 milionae de euro
• …

Convingător, nu-i aşa? 

3. Adaptaţi tehnicile de convingere la personalitatea Dvs.

Deşi poate că nu vă atrage ideea de a începe să învăţaţi cum să vindeţi, această aptitudine este  una dintre cele mai valoroase aptitudini personale care aduce un câştig bun.

În ciuda prejudecăţilor despre aptitudinile de vânzare, adevărata capacitate de a vă prezenta presupune mai multă empatie decât agresivitate, mai multă ascultare decât conversaţie, mai multă atenţie decât impunere. Vânzătorii buni infirmă imaginea pe care o au majoritatea oamenilor despre cei care practică această profesie. Institutul pentru Cerecetarea Ştiinţelor Behavioriste din Dallas a descoperit că, în realitate, vânzătorii exagerează mai puţin în declaraţiile lor decât persoanele din profesii academice, cum ar fi psihologi sau profesori. Respectiv, imaginea unui vânzător agresiv care este în stare să spună orice pentru a obţine ceea ce doreşte, este doar un mit.

Iar aptitudinea de vânzare vă poate fi de mare folos şi Dvs. Este o tehnică care se însuşeşte, ca orice altă tehnică.

Pentru un bun început, iată două sfaturi care vă pot ajuta:

Înaite de a vă prezenta la un interviu, gândiţi-vă ce vor câştiga oamenii la care doriţi să lucraţi. Cum îl/o veţi putea ajuta la soluţionarea unor probleme de afaceri? Veţi ajuta pe cineva la mărirea profitului? La micşorarea cheltuielilor? La accelerarea unor procese interne concrete?

Atunci, încercaţi să calculaţi, că evitaţi promisiunile pe care nu le puteţi oferi. Oare veţi fi capabil să micşoraţi cheltuielile până la 10%? Sau să aduceţi 1000 de clienţi noi prin aplicarea tehnicilor web pentru mărirea traficului? Sau puteţi accelera cu 40% dezvoltarea aplicaţiilor cheie, datorită metodei de dezvoltare pe care o folosiţi şi în care sunteţi specialist? Sau veţi mări nivelul loialităţii clienţilor şi creşterea scontată a câştigului de până la 20% prin crearea unei imagini corecte a firmei, cu design de logo şi alte elemente ale identităţii corporatiste?

Dacă nu puteţi să calculaţi cât valorează promisiunea Dvs. şi doriţi, de exemplu, să vă angajaţi la dezvoltarea site-ul web, oferiţi ceva similar: " Vă voi crea un site care va atrage clineţi noi tocmai pentru că se va deosebi de site-urile concurente, care va avea funcţionalităţi prin care veţi obţine datele de contact ale unui mare număr de vizitatori şi cărora le veţi putea prezenta produsele şi serviciile în mod regular, gratuit, care va fi designat astfel încât majoritatea vizitatorilor vor înţelege cele mai importante valori oferite şi vor fi pregătiţi să acorde ofertei Dvs. o atenţie mai mare, faţă de oferta de pe site-urile concurenţilor Dvs. Rezultatul este că vă puteţi aştepta la o majorare semnificativă a traficului deja peste 60 de zile."

Cu alte cuvinte, gândiţi-vă bine la ce benficii va avea persoana cu care doriţi să lucraţi şi spuneţi-i acest lucru. De asemenea, spuneţi-i cum veţi realiza acest lucru.

O altă tehnică a prezentării convigătoare este ceva de neaşteptat- întrebări bune. Dacă aveţi întrebări bune, bine gândite, inteligente, veţi lăsa o impresie mult mai puternică decât spunând cea mai bună propoziţie.

De aceea, gândiţi-vă bine ce fel de întrebări puteţi pune. Iată câteva întrebări bune:

• Fiindcă astăzi stăm de vorbă pentru prima dată, dar ştiu că fiecare firmă se află într-o situaţie specifică, ceea ce mă interesează este-personal ce vă este important în legâtură cu postul pentru care concurez ?
• Ce fel de rezultate aşteptaţi? Ce rezultate planificaţi? În ce mod vă evaluaţi rezultatele? Cum veţi fi sigur că aceste rezultate se vor realiza? Ce criterii aveţi vizavi de acest job ca să puteţi aştepta rezultatele respective? Pe ce criterii evaluaţi persoana prevăzută pentru acest job în vederea rezultatelor aşteptate?
• Care este expetienţa Dvs. de până acum cu persoanele care au ocupat această funcţie în firma Dvs.?
• Care este pentru Dvs. porvocarea esenţială, problema pe care aţi dori să o rezolvaţi în legătură cu această poziţie?
• În baza conversaţiei noastre, pe ce poziţie mă vedeţi ca persoană care lucrează la acest proiect?

Dacă aveţi o întrebare bună pentru persoana care se gândeşte dacă să lucreze cu Dvs., să vă angajeze, veţi primi şi un răspuns. Şi mai bine, veţi primi un răspuns bine gândit. Şi prin aceasta, deschideţi calea unei comunicări echilibrate, care este necesară dacă doriţi să transmiteţi ideea că sunteţi cea mai potrivită persoană pentru acest job.

Ţineţi minte că nu este suficient să posedaţi o aptitudine tehnică înaltă. Majoritatea oamenilor cu care puteţi să lucraţi apreciază aptitudini de comunicare convingătoare, necesare pentru munca în grup.

De unde să porniţi? E simplu. Există diverse cărţi care vă pot ajuta să vă însuşiţi arta vânzării, a comunicării şi a negocierii. Când începeţi să le citiţi, totul va fi şi mai interesant. Iată câteva titluri: "Biblia vânzărilor" de Jeffrey Gitomer, apoi "Cartea despre vânzări" de Tom Hopkins, "Descoperă-ţi geniul" de Michael Gelb.

Atât. Nu este uşor, dar este simplu. Dacă parcurgeţi toţi aceşti trei paşi, vă veţi mări şansele de a obţine un job bine plătit.  

Cum să obţineţi un job în IT sau design bine plătit prin şcolarizare, primind titlul oficial de specialist în industrie 

LINK Academy este autorizată de Departamentul de Examinări Internaţionale Cambridge University și programele de certificare IT de top la nivel global pentru instruirea cursanţilor conform unei programe avansate de tehnologie informatică şi pentru acordarea unor certificări oficiale. Ţelul nostru este simplu: să vă asigurăm o carieră IT mai profitabilă.

LINK Academy are șase departamente de bază: Programming, Administration, Design & Multimedia, IT Business, Design 3D şi CAD, Mobile Development.

Prelegerile se desfăşoară în două moduri. În mod tradiţional, cu studiu în sală, sau pe Internet- învăţământ la distanţă. Deoarece LINK Academy funcţionează cu autorizarea oficială a Departamentului de Examinare al Cambridge University şi eliberează diplome oficiale şi titluri Cambridge, Microsoft şi Adobe, ambele moduri de învăţământ îndeplinesc standardele înalte ale grupaţiei de cinci universităţi de vârf din lume.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te