Cursul Network Server Services – Servicii de reţea ale serverului

Cursul introduce participanții în procesele de configurare şi de mentenanţă a serviciilor de infrastructură cheie a mediului de afaceri de reţea Windows Server 2016. Materia studiată la curs este orientată pe instalarea şi mentenanţa celor mai importante servicii de reţea Windows Server 2016 – DHCP, DNS, IPAM, acces de la distanţă şi DirectAccess.

Aceste tehnologii reprezintă baza de lucru cu servicii de reţea avansate, precum accesul de la distanţă, politicile de reţea, accesul direct, serviciile de update şi reţelele virtuale private. Participanții se familiarizează cu fiecare serviciu şi cu interdependenţa acestora. Prin serviciile de reţea se reprezintă tipurile avansate de tehnologii de comunicare și tipurile actuale de autorizare şi criptare. 

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Microsoft Administration şi Network Administration.

Descrierea şi scopul cursului Network Server Services

Cursul prezintă tehnologiile Microsoft avansate ale sistemului de operare Windows Server 2016, cu accent pe serviciile de reţea, interacţiunea lor cu serviciile de bază Windows Server 2016 şi lucrul în reţea cu calculatoarele client. Scopul cursului este de a prezenta participanților toate noutăţile şi avantajele aduse de Windows Server 2016 şi să prezinte prin exemple aplicarea reală a fiecărui serviciu. Asimilând cursul, participantul va putea să se familiarizeze cu modalitatea de funcţionare a serviciilor de reţea Windows Server 2016 şi, în acelaşi timp, să fie pregătit să recunoască situaţiile în care va putea să folosească serviciile şi tehnologiile care vor răspunde cel mai bine la cerințele sarcinii.

Software-ul şi condiţiile tehnice necesare:

Pentru parcurgerea eficientă a cursului şi activitate practică la exemplele din cadrul cursului este nevoie de un calculator cu două carduri de reţea, care susţine virtualizarea sistemelor de operare de 64 de biţi. Este nevoie de acces la internet şi mediul de instalare unde este Windows Server 2016. Pentru realizarea deplină a exemplelor din curs, în care se folosesc calculatoarele client Windows, este de preferat mediul de instalare al unui sistem de operare client Windows – Windows 8.1 sau (recomandabil) Windows 10.

Cunoştinţe necesare dintr-un domeniu sau curs:

Pentru parcurgerea eficientă a cursului, participantul trebuie să aibă un nivel de cunoştinţe mediu/avansat al sistemului de operare Windows Server, bazat pe cursul Windows Server 2016 OS – Infrastructura. Este nevoie de cunoştinţe avansate ale sistemelor de operare client, dar este de preferat ca participantul să fi finalizat cursul pentru sistemul de operare Windows 10.

Cursul Network Services Server vă va oferi răspunsuri la următoarele întrebări:

1.Ce sunt reţelele de calculatoare?

Reţelele de calculatoare reprezintă un set de diverse dispozitive de calcul şi de reţea, interconectate în diferite moduri. În reţeaua de calculatoare se pot găsi dispozitivele precum calculatoare de utilizator standard, calculatoarele server, switch-uri, routere, telefoane mobile, tablete etc.

Pentru ca aceste calculatoare să comunice reciproc în cadrul reţelei, trebuie să fie conectate. Aceste conectări se realizează prin cabluri sau wireless. Pe lângă faptul că aceste dispozitive trebuie să fie conectate pentru a comunica, comunicarea lor trebuie să fie definită şi editată cu servicii, reguli, politici, proceduri şi protocoale corespunzătoare. Toate acestea însumate formează o reţea de calculatoare.

2. Ce sunt serviciile server de reţea?

Serviciile server de reţea sunt serviciile pe care serverul sau mai multe servere în reţea le oferă celorlalţi membri ai reţelei de calculatoare. De la an la an, numărul, versiunea şi tipul serviciilor care sunt accesibile în cadrul reţelei de calculatoare creşte încontinuu. Această creştere a numărului de servicii este condiţionată de nevoile crescute şi extinse ale clienţilor de afaceri actuali.

Astfel, în zilele noastre, într-o reţea de calculatoare standard avem servicii pe server care sunt destinate: gestionării resurselor şi obiectelor reţelei de calculatoare (Active Directory - AD), soluţionării denumirii hosturilor şi domeniilor (DNS), implementării şi deploying-ului sistemelor de operare pe calculatoarele client în reţea (WDS), definirii regulilor de fuuncţionare a calculatoarelor client (Group Policy), gestionării accesului clienţilor la distanţă (Remote Access) etc.

3. Ce este Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) simplifică modul de funcţionare a dispozitivelor client IP în mediul de reţea. Dacă în mediu nu există DHCP, de fiecare dată când în reţea se adaugă un client nou, trebuie setată manual interfaţa de reţea, folosind parametrii IP, care sunt în conformitate cu setarea reţelei în care adăugăm clientul. Prin parametrii principali se înţelege adresa IP, subnet mask de rețea şi default gateway.

DHCP Client service se activează pe toate calculatoarele  care au posibilitatea ca prin setările TCP/IP să primească automat adresa IP. Rolul acestui serviciu este de a permite tuturor clienţilor să aibă informaţii de configurare corespunzătoare, ceea ce contribuie la eliminarea erorilor umane în timpul configurării. DHCP Server Services se activează doar pe calculatoarele care au rolul de server DHCP configurat. Toate sistemele de operare Windows sunt setate implicit să ceară automat adresa IP când se activează după procesul de instalare.

Cursul Network Server Services

4. La ce se foloseşte Domain Name System (DNS)?

Domain Name System (DNS) este unul dintre cele mai importante servicii care pot fi activate şi instalate ca rol pe Windows Server 2016. Un număr mare de alte servicii de server depind de rolul şi funcţionarea DNS-ului. Cu alte cuvinte, ca precondiţie pentru instalarea şi funcţionarea lor trebuie să fie instalat şi configurat corect DNS-ul.

Rolul sistemului DNS este de soluţionare a numelui dispozitivului care funcţionează în reţea, respectiv compilarea în Active Directory sau pe internet. Compilarea se realizează în primul rând din forma alfanumerică în adresa IP. Pe baza rolului său primar, DNS-ul permite utilizatorilor să localizeze un anumit host sau domeniu pe reţea/internet realizând astfel comunicarea cu acesta.

5. Ce este şi la ce se foloseşte DirectAccess?

DirectAccess în Windows Server 2016 permite accesul permanent de la distanţă la resursele intranet, fără necesitatea ca utilizatorul să seteze înainte conexiunea VPN. De asemenea, accesul direct permite o legătură permanentă cu resursele de aplicare atât pentru utilizatorii interni, cât şi pentru cei de la distanţă.

Avantajul utilizării serviciului DirectAccess comparativ cu Virtual Private Network (VPN) constă în faptul că administratorii de sistem pot gestiona calculatoarele de la distanţă în felul în care gestionează calculatoarele în reţeaua locală. Utilizând aceleaşi tehnici folosite în intranet, pot asigura actualizarea calculatoarele de la distanţă şi în conformitate cu politicile de securitate şi de sistem. Ceea ce deosebeşte semnificativ accesul direct de soluţia VPN este şi faptul că permite utilizarea politicilor complexe şi detaliate.

6. Care este rolul lui IP Address Management în reţea?

Gestionarea adreselor IP poate fi o temă voluminoasă şi complicată în marile reţele, deoarece monitorizarea utilizării adreselor IP se reduce, în general, la activităţi manuale. Windows Server 2016 aduce IP Address Management (IPAM) – mediu pentru descoperire, verificare, monitorizare şi administrarea spaţiului de adresă IP în reţea. IPAM permite administrarea şi monitorizarea DHCP-ului şi DNS-ului, permiţând o verificare clară despre unde şi cum se folosesc adresele IP.

IPAM adună informaţii de pe domain controler şi Network Policy Server (NPS), apoi le stochează în Windows Internal Database. IPAM ajută în domeniul administrării IP prin activităţi de planificare, gestionare, monitorizare şi revizie. IP Address Space Management permite administratorilor să gestioneze, să monitorizeze, să verifice şi să creeze rapoarte privind spaţiile de adrese ale companiilor IPv4 şi IPv6.

7. Cum se realizează accesul de la distanţă?

În ultimii ani, respectiv în ultimul deceniu, se cere ca administratorii de sistem să cunoască foarte bine tehnologiile care oferă administratorilor de la distanţă să se conecteze la infrastructura de reţea a companiei. Din aceste tehnologii fac parte reţelele virtuale private (Virtual Private Networks – VPN) şi DirectAccess (acces de la distanţă) – servicii disponibile începând cu sistemele de operare Windows 7, apoi Windows 8, până la Windows 10.

Legăturile Remote access VPN oferă posibilitatea utilizatorilor care lucrează în afara reţelei companiei locale (de exemplu, din alt oraş, de acasă sau de la o altă locaţie de la distanţă) să stabilească comunicarea cu serverul de bază în reţea privată de reţea, prin intermediul infrastructurii reţelei publice (cum este internetul). DirectAccess pe Windows Server permite un acces permanent la resursele intranet, fără nevoia ca utilizatorul să stabilească înainte conexiunea VPN. De asemenea, accesul direct permite o legătură permanentă cu resursele de aplicare atât pentru utilizatorii interni, cât şi pentru cei de la distanţă.

Planul şi programa cursului:

1. Planificarea şi implementarea reţelei IPv4

  • Adresarea IPv4
  • Setarea IPv4
  • Administrarea reţelei IPv4 şi soluţionarea problemelor 

2. Implementarea DHCP-ului

  • Prezentarea rolului de server DHCP 
  • Setarea DHCP-ului
  • Gestionarea DHCP-ului şi soluţionarea problemelor

3. Implementarea reţelei IPv6

  • Introducere în adresarea IPv6
  • Configurarea host-ului IPv6
  • Implementarea coexistenţei IPv6 şi IPv4
  • Trecerea de la IPv4 la IPv6

4. Implementarea DNS-ului

  • Implementarea serviciului DNS
  • Gestionarea serviciilor DNS şi soluţionarea problemelor 
  • Setarea zonelor DNS
  • Setarea soluţionării denumirilor zonelor DNS

5. Implementarea şi gestionarea IPAM-ului

  • Prezentarea IPAM-ului
  • Implementarea IPAM-ului
  • Gestionarea spaţiilor de adrese IP cu ajutorul IPAM-ului

6. Accesul de la distanţă în Windows Server 2016

  • Prezentarea accesului de la distanţă
  • Implementarea Web Application Proxy
  • Planificarea şi implementarea VPN-ului

7. Implementarea serviciului DirectAccess

  • Prezentarea serviciului DirectAccess
  • Implementarea serviciului DirectAccess cu Getting Started Wizard
  • Implementarea şi gestionarea infrastructurii avansate DirectAccess

8. Implementarea reţelei pentru filiale 

  • Analizele şi funcţionalităţile reţelelor pentru filiale 
  • Implementarea Distributed File System (DFS) pentru filiale 
  • Implementarea BranchCache pentru filiale 

Cursul Network Server Services – Servicii de reţea ale serverului

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te