Fă următorul pas în carieră cu resurse, cunoștințe noi și suportul nostru care te vor ajuta să-ți atingi toate obiectivele profesionale.

Curs administrare Web Server Apache

Serverul web este un program de calcul responsabil pentru acceptarea cererii Hypertext Transfer Protocol (HTTP) de la clienţi prin browserul web. Rolul unui server web este de a servi răspunsuri HTTP, respectiv conţinut precum documente HTML, obiecte legate, imagini etc. Pe de altă parte, Apache este un server open source, cu alte cuvinte, serviciul HTTP este gratuit pentru utilizatori. 

Poate că acesta este cel mai important motiv pentru care Apache a devenit cel mai răspândit software pentru serverele web şi momentan este prezent pe 67% dintre toate serverele web din lume. Apache a apărut în anul 1995, iar în anul 2009 a devenit primul server web pe baza căruia au fost create peste 100 de milioane de site-uri. 

În cadrul acestui curs vor fi prezentate elementele teoretice de bază, precum şi numeroasele concepte de utilizare a serverului web Apache. Pe lângă aceasta, veţi cunoaşte şi diferite tipuri de instalări şi de mentenanţă a instrumentelor şi a modulelor suplimentare. 

Întregul curs este conceput astfel încât cursanţii să se familiarizeze treptat cu serverul Apache şi să obţină o imagine completă a tuturor principiilor esențiale de lucru cu serverul web şi instrumentele aferente. Pur şi simplu, după finalizarea cu succes a cursului veţi fi pregătiţi să instalaţi, să configuraţi şi să protejaţi singuri serverul web Apache, indiferent în ce scopuri îl veţi folosi ulterior. 

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Programare PHP.

Obiectivul şi descrierea cursului Apache and Web Server Administration

Apache web server – administrare este un curs folosit de viitori administratori de servicii web, precum și programatori în limbajul PHP skript, pentru a ajuta la stăpânirea serverului web Apache, momentan cel mai folosit program de server în acest scop. Indiferent că se va folosi ca bază pentru configurarea unui server de producție pentru a găzdui prezentări web sau pentru a oferi un mediu de dezvoltare standard pentru programarea aplicațiilor web, acest curs acoperă toate capacitățile Apache, cu accent constant pe securitatea serverului pe care va rula. Cursul începe de la elementele de bază ale serverului web Apache, apoi procesul de instalare și setările de bază, până la segmentele de utilizare avansată.

Cursul are ca scop să ofere utilizatorului cunoștințele de bază și avansate necesare pentru a lucra cu serverul web Apache. La finalizarea cu succes a cursului Apache Web Server – administrare, cursantul va putea instala, configura și proteja independent serverul web Apache, indiferent de scopul pentru care va fi utilizat acesta. De asemenea, va asimila procesul complet de compilare a serverului web Apache din codul sursă, procesul de actualizare și configurare pentru performanțe optime, precum și instalarea și utilizarea celor mai populare programe, care propun serverul web Apache ca fundament pe baza căruia lucrează.

Sunt prezentate și bazele teoretice și conceptele de utilizare a serverului web Apache și, în conformitate cu acestea, sunt prezentate într-un mod adecvat modalitățile de instalare și de mentenanță a instrumentelor și modulelor suplimentare. Conceptul cursului este de așa natură încât cursantul să se familiarizeze cu serverul Apache într-un mod gradual. Scopul este ca, după asimilarea cu succes a acestui curs, participanții să cunoască principiile de bază ale serverelor web și instrumentele aferente.

Cursul Apache Web Server Administration vă va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este serverul web Apache?

Un server web sau, cum se mai numește, HTTPD (Hyper Text Transfer Protocol Daemon) este un program care acceptă și procesează cereri de la aplicațiile client care au sosit prin protocolul HTTP. Aplicațiile client de la care sosesc solicitările sunt cel mai adesea browsere web. După procesarea cererii, rolul serverului web este de a transmite răspunsuri HTTP împreună cu conținut opțional, care este, de obicei, sub forma unui document HTML cu obiecte conectate aparținătoare (multimedia, imagini, sunet, scripturi, alte tipuri de documente etc.), către clientul solicitant. Serverul web Apache este un software bazat pe principii anterioare și reprezintă implementarea lor open-source și, în plus, este unul dintre cele mai utilizate servere web software în prezent.

Din ce este alcătuit serverul web Apache?

Arhitectura serverului web Apache se bazează pe patru straturi software de bază interconectate:

  • Sistem de operare pe care este instalat serverul web Apache (cum ar fi Windows, distribuții Linux precum Ubuntu, Slackware și altele și Apple macOS);
  • Apache kernel, modulul Core și bibliotecile kernel, care formează baza, nucleul necesar rulării acestui software;
  • Module Apache, adică părți ale serverului web Apache care oferă o nouă funcționalitate independentă, pe care le putem activa și dezactiva separat, extinzându-și astfel capacitățile, precum lucrul cu limbajul PHP;
  • Biblioteci și module suplimentare, care nu fac parte din distribuția de bază Apache, sunt adăugate extern.

Ce sunt hosturile virtuale?

Deseori, este nevoie ca un server web Apache să servească mai multe prezentări web care diferă după nume și/sau adresă IP. Astfel de cazuri pot fi găsite pe serverele providerilor de găzduire web, deoarece mai multe companii și persoane fizice închiriază spațiu și linkul de la provider, iar providerul nu trebuie să-și pună toate prezentările web pe servere individuale.

Providerii de găzduire implementează, cel mai adesea, o soluție în care grupează conținutul web (prezentările) clienților lor și le implementează pe mai multe servere, combinând ocuparea necesară a spațiului și fluxul de internet închiriat (lățimea de bandă) al clienților. Atunci când există mai multe prezentări web cu nume (domenii) și/sau adrese IP diferite pe un server web Apache, fiecare dintre ele reprezintă o gazdă virtuală.

Curs administrare Web Server Apache

Cum se asigură un nivel înalt de securitate pe serverul web Apache?

Când configurați serverul web Apache, trebuie să analizați scopul serverului însuși și să adaptați configurația în acest scop. Există diferențe între configurația Apache, care va servi o cantitate mare de prezentări web potențial diverse și configurația pentru un anumit site.

Dacă serverul este destinat distribuirii unui număr mare de prezentări diferite, trbuie adaptate fișiere de configurare astfel încât să se utilizeze hostingul virtual cu cea mai strictă configurație de bază, care poate fi modificat pentru gazde virtuale individuale (dacă este necesar). Dacă serverul este folosit pentru a distribui un anumit site, fișierele de configurare trebuie configurate astfel încât Apache să nu folosească componente inutile și module suplimentare.

Cum se optimizează activitatea serverului web Apache?

Înainte de lansarea serverului web Apache, este posibil să configurați inițial fișierele de configurare pentru ca sistemul să se comporte conform așteptărilor. Totuși, pe lângă asta, este crucială monitorizarea performanței serverului web Apache în timpul utilizării sale în producție, precum și analiza valorilor obținute. Conform cu aceasta, este necesar să faceți anumite corectări sau să luați măsuri adecvate pentru a menține serverul Apache la un nivel optim.

Monitorizarea și configurarea se referă, în principal, la monitorizarea utilizării procesorului (CPU), a utilizării și funcționării memoriei de lucru, precum și a utilizării și funcționării hard diskului, astfel încât putem determina câte resurse sunt consumate, de care procese și să vedem ce procese putem întrerupe, să le reducem resursele sau să le creștem pentru ca serverul să funcționeze cel mai bine în circumstanțele actuale.

Care sunt beneficiile aduse de PHP și MySQL pe serverul web Apache?

Serverul web Apache ar avea posibilități destul de limitate dacă utilizarea sa s-ar reduce exclusiv la funcționalitatea pe care o oferă. Însă, serverul Apache acceptă și lucrul cu limbajul PHP, precum și cu baze de date ca MySQL, care își extinde semnificativ capacitățile.

Acest trio, Apache, PHP și MySQL, este unul dintre cele mai cunoscute din lumea dezvoltării web, mai ales pentru că există de foarte mult timp, funcționează bine împreună și sunt dintr-o familie open-source. Ne vor folosi pentru a servi toate tipurile de aplicații pe web, unde putem folosi ca exemplu cel mai faimos CMS (Content Management System) din lume – WordPress.

Ce este serverul web Tomcat?

Apache Tomcat este o implementare open-source a tehnologiilor Java Servlet și Java Server Pages. Dezvoltat de Apache Software Foundation, Tomcat este una dintre soluțiile standard, de înaltă calitate și gratuite de server web Java HTTP Oracle. Dacă trebuie să folosim limbajul de programare Java pe serverele noastre, pentru a rula prezentări web care utilizează limbajul de programare Java în backend-ul lor, atunci Tomcat se impune ca soluție logică de utilizat.

Dacă privim software-ul pentru serverul web Apache ca fiind cel mai popular server pentru lucrul cu pagini dinamice prin utilizarea PHP în backend, atunci și la Tomcat ne uităm ca la una dintre cele mai populare soluții web din lumea Java. Programul este distribuit ca o arhivă pentru aproape toate sistemele de operare.

Planul şi programa cursului

Modulul 1 – Conceptul și instalarea serverului web Apache și introducerea în lucrul cu el

  • Conceptul de server web; arhitectură, dezvoltare și versiuni ale serverului web Apache
  • Instalarea serverului web Apache
  • Pornirea, oprirea, restartarea și actualizarea serverului Apache

Modulul 2 – Bazele configurării

  • Director de configurare httpd, fișier httpd.conf și directive
  • Secțiuni, directive Include și directive Options
  • Lucrul cu fișierul .htaccess

Modulul 3 – Lucrul cu pagini, fișiere și directori 

  • Configurarea prezentării paginilor, indexarea fișierelor și prezentarea conținutului directorului 

Modulul 4 – Tipuri de configurare a hosturilor virtuale

  • Hosturi virtuale

Modulul 5 – Securitatea funcționării și comunicării 

  • Securitatea și protecția serverului web Apache
  • SSL/TLS pe serverul web Apache

Modulul 6 – Administrarea serverului web Apache 

  • Optimizarea activității serverului web Apache
  • Abordarea FTP și SSH la serverul Apache
  • Crearea statisticii de accesare 

Modulul 7 – Apache și PHP, MySQL și WordPress

  • Instalarea și configurarea PHP și MySQL; instalarea WordPress CMS
  • Git și Tomcat

Cursul Apache and Web Server Administration

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este în curs.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te