Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Metode creative: Brainstorming. Cum realizăm o sesiune?

Brainstorming

Sunt sigur că ați auzit până acum de termenul de Brainstorming. El desemnează o practică menită să ne stimuleze creativitatea și să ne ajute în rezolvarea problemelor. Este o metodă foarte bună prin care ne punem la încercare gândirea și lăsăm imaginația să zburde puțin, sperând să obținem niște idei bune care ne vor ajuta la îndeplinirea scopului. 

Cum funcționează o sesiune de brainstoarming?

Pentru multe personane brainstorming reprezintă doar puțină concentrare din parte a câțiva oameni pentru găsirea rapidă a unei soluții într-o anumită problemă.

Lucrurile sunt ceva mai complicate de atât pentru că o sesiune de brainstorming, pentru a da roade, trebuie să respecte pași și reguli destul de stricte. Mai mult, această metodă are o parte profundă pentru încearcă să ne stimuleze creativitatea și spontaneitatea, nu pentru obținerea unor idei cu efect imediat, ci pentru idei cu implicații mai îndelungate.

Primul și cel mai important lucru înainte de începerea unui brainstorming este definirea problemei și stabilirea scopurilor. Trebui să știm exact pentru ce ne stoarcem creierul.

Tot definirea problemei ne va spune și din ce fel de persoane trebuie să fie format grupul: un grup omogen de exeperți sau un grup cu persoane din mai multe arii.

Regulile de bază

Experiența a arătat că pentru reușita sesiunii ar trebui să participe 5-7 persoane.

De la o sesiune la alta și în funcție de scopul urmărit, regulile se schimbă puțin. Dar următoarele ar trebui respectate oricând.

 

  1. Cantitatea este mai importantă decât Calitatea. Scopul este de a obțină cât mai multe idei. Rafinarea lor se va face la final.
  2. Ideile trebuie să vină spontan. În aceast sens facem tot ce e necesar pentru a stimula creativitatea participanților. Îi provocăm, îi antrenăm, le punem o muzică. Orice e e nevoie.
  3. Nicio idee nu trebuie judecată sau apreciată. Aici nimeni nu greșește și nimeni nu are dreptate. Pentru ca ideile să apară corespunzător, trebuie să evităm chiar și în gând să facem aprecieri.
  4. Ideile exprimate aparțin tuturor. Nimeni nu se laudă cu ideea lui. Cel care a formulat o idee nu ar fi avut-o niciodată dacă nu ar fi întâlnit exact acel context.

Orice proces mental care presupune creativitate are nevoie de o anumită atmosferă care înlesnească producerea ideilor. De accea asigurați-vă că participanții beneficiază de acel context motivant. Trebuie încurajată și interacțiunea între participanți dacă ei nu se cunosc.

 

Prezentarea problemei și a tematicii

De obicei tematica sau problemele abordate sunt prezentate doar înainte de începerea sesiunii. Participanții nu sunt informați în prealabil. Vrem să își arate spontaneitatea. Pentru procesul creativ este foarte importantă metoda de prezentare. Poate fi doar un discurs sau un flipchart. Sau mai bine o prezentare mai fantezistă pe calculator. Ideile pe care le dorim vor fi influențate de metoda de prezentare tematicii.

 

Colectarea ideilor

În speranța că totul a fost înțeles foarte bine de participanți și că ei au preluat mesajul sub forma care trebuie, este cazul să primim și câteva idei de la ei. Cât mai multe, cu atât mai bine. Acesta este nucleul sesiunii de brainstorming. Potențialul creativ nu trebuie înfrânat și fiecare trebuie să aibă ocazia să își exprime ideea. Poate unii vorbesc mai lent, alții mai rapid, unii sunt puțin mai timizi. Fiecare trebuie să aibă șansa să spună ceva și ar fi bine să îi încurajăm. Cum, depinde de fiecare.

După încheierea fazei de colectare este necesară o pauză care să reseteze participanții din starea creativă pentru a putea duce mai departe celelalte faze ale brainstorming-ului.

 

Selecția în mare a ideilor cu potențial

Fiecare conducător de sesiune va ști cum să clasifice ideile. În funcție de aplicabilitate: imediate sau de viitor. În funcție de utilitatea lor: utilizabile, inutilizabile, încă în discuție. Realiste sau fanteziste. Clasificarea depinde și de tematică sau de problema abordată.

 

Luarea de măsuri pentru aplicarea ideilor

Acum că avem idei și ele sunt clasificate, trebuie să facem ceva cu ele. De preferat este să fie puse în aplicare imediat. Ele au fost proaspăt discutate, sunt bine structurate în memorie și acum este momentul să fie încercate. Dacă va trece o perioadă, esența lor va fi uitată și nu vor mai avea rezultatele dorite. Mai mult, trecând timp ideile vor putea fi înțelese greșit.

 

Rolurile în cadrul ședinței de brainstorming

De bază există 2 roluri.

 

  • Participanții care vin cu ideile
  • Moderatorul care încearcă să obțină idei cât mai multe și cât mai bune de la participanți.
  • Cel care preia și reține în scris toate ideile.

 

Moderatorul prezintă problema și stabilește scopurile. Tot el prezintă și regulile și se asigură asupra respectării lor. El trebuie să asigure cadrul necesar pentru stimularea creativității. Reușita unei sesiuni de brainstorming depinde foarte mult de abilitatea lui de ”a provoca” participanții să vină cu idei, toate acestea în limitele temei stabilite. Moderatorul are doar intervenții discrete, dar de mare efect.

 

Persoana care preia ideile nu ia parte în niciun fel la procesul creativ. Doar înregistrează idei.

Cam acestea sunt lucrurile de bază. Fiecare poate să croiască după bunul plac o sesiune creativă, doar să aibă grijă să obțină exact ideile de care are nevoie. Aceste jaloane vă vor ajuta foarte mult, ele formând un set de reguli minimal pentru reușita procesului.

Acum că știți cum se face o sesiune de brainstorming, când o veți pune în aplicare?

Înscriindu-vă la LINK Academy şi frecventând unele dintre cele mai căutate programe (Java Development,
Graphic design) şi cursuri (cursuri javascript, curs c), veţi învăţa să vă stimulaţi creativitatea şi să ajungeţi la idei interesante.
 

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 17.01.2014 12:56

Comentariu