Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Dispozitivele modulare. Încă un pas spre tehnologia ECO.

Dispozitivele modulare

Până acum ne-a făcut de cap cu tehnologia și cu planeta. Imediat ce se strică o mică componentă a unui dispozitiv îl aruncăm, pentru că e mai simplu și mai ieftin să cumperi unul nou. În fiecare mic aparat există substanțe extrem de poluante care nu pot fi reutilizate (sau mai bine zis nu sunt reciclate) și care ajung în natură. E cazul să ne gândim și la viitor.

Un alt motiv pentru care aruncă un dispozitiv este imposibilitatea unui upgrade. Să zicem că vrei un telefon cu un procesor mai bun. Singura soluție în acest moment este să îți cumperi unul nou. 

Să spunem drept, aceasta este și intenția celor care produc aceste tehnologii, după o anumită vreme să vrei unul nou. E mult mai profitabil pentru o firmă să compueri un computer întreg decât un procesor sau o memorie. Această strategie nu face bine nimănui. Acum o acceptăm pentru că nu există alternativă.

Ca reacție la această dezvoltare oarecum defectuoasă a tehnologiei au apărut dispozitivele modulare. Primele de acest fel sunt telefoanele. Dar a apărut anul acesta la CES și o unitate centrală.

Designul telefoanelor modulare nu diferă mult de cel clasic. O placă pe care sunt atașate circuite integrate și alte componente cu diferite funcții. Diferența este că le poți schimba singur. Vrei memorie internă mai mare, scoți modulul și pui altul mai bun.

Cel mai bine ar fi să vedem câteva exemple.

 

Phonebloks.

Este primul astfel de telefon. Arată ca un lego, pentru că asta și este. Există un suport sau o bază care conectează toate modulele, ele asigurând toate funcționalitățile telefonului. Fiecare modul are câtiva pini cu care se atașează la bază. Vrei o cameră foto mai bună, înlocuiești modulul foto. Parte cea mai bună este că telefonul poate fi personalizat cu bateria, procesorul, memoria etc. pe care ți le dorești. Posibilitățile sunt nenumărate. Același telefon te poate ține foarte mulți ani și mai mult, poate fi la zi cu toate dotările.

Phonebloks

Project Ara.

Este telefonul personalizabil creat de Motorola. Dacă o firmă atât de mare crede că în viitor acest design va fi foarte apreciat, atunci cu siguranță vom vedea și alte nume mari aliniindu-se acestui trend. Spre deosebire de Phonebloks, Motorola a creat un schelet pe care componentele glisează. Acestea au acceași interfață și protocol de comunicare pentru a se înțelege cu procesorul. Project Ara este foarte apropae de a lansa primul prototip.

Project Ara

 

ZTE Eco-Mobius.

Ideea începe să prindă și CES 2014 este cel mai bun loc pentru a lansa un revoluționar telefon modular. Chiar dacă este foarte departe de a fi pus la dispoziția publicului, Eco-Mobius este o intenție foarte bună. Are un design foarte atractiv. Componentele sunt la vedere, fiind acoperite de o carcasă transparentă din plastic. Conceptul este elegant și poate rivaliza cu orice dispoztiv modern. La cum avansează tehnologia, nu e de mirare să îl vedem în 1-2 ani.

ZTE Eco-Mobius

 

Project Christine.

Razer s-a gândit că nu numai telefonele trebuie să fie prsonalizabile, ci și calculatoarele. În privința acestora există o posibilitate, deși limitată, de a face unele modificări în cadrul configurației. Dar plăcile de bază se învechesc repede și nu mai pot suporta memorii sau procesoare de ultimă generație. Așa că Razer a venit la CES 2014 cu o unitate centrală ce poate fi configurată de oricine. Doar scoți modulul și îl înlocuiești. Vrei o unitate de citire mai rapidă, o înlocuiești imediat. Asta fără a desface carcasa, trage de fire, pe urmă instalare și mai știu eu câte. Designul, ce să zic, atrage pe orice împătimit de calculatoare.

Project Christine

 

Articol de Oprescu Gabriel.

 

  • 10.01.2014 12:54

Comentariu