Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Desenul crochiu - Scurt ghid în lumea schițelor

tehnica desenului

Deși computerul a devenit instrumentul principal în proiectare și design, metodele clasice de desen sunt încă foarte utilizate. Astfel tehnica desenului crochiu este foarte utilă atunci când începem un nou proiect. Cu ajutorul creionului putem prezenta în linii mari ideea de bază pentru ca apoi să consolidăm desenul adăugând pe rând mici detalii.

Nu doar în design, să pui ideea pe foaie, este un lucru foarte mare. Uneori cuvintele nu sunt de ajuns pentru a surprinde corespunzător ceea ce tu vrei să transmiți, de aceea este indicat să utilizezi desenul pentru a te face cât mai bine înțeles.

Desenul crochiu este una dintre cele mai răspândite şi aplicate forme de desen. Domeniile de aplicare sunt nenumărate: științe ale naturii, științe sociale, modă, proiectare de mașini etc.

Avantajul desenului crochiu este că poate fi utilizat în orice moment dacă aveți la dispoziție un creion și foaie.

  

Definiție

Denumirea de ”crochiu” vine din franceză (croquis) și înseamnă desen rapid care redă în câteva linii trăsăturile principale ale unei figuri, ale unui obiect, ale unui peisaj.

Crochiul nu este o tehnică de desen de precizie. Presupune să te joci cu creionul, să trasezi contururi care sunt formate din cât mai puține linii. Este important ca la început să vezi imaginea de ansamblu și o desenezi cât mai simplu, dar în același timp repezentativ.

  

Definiție

 

Nu am să fac o istorie și nu am să insist asupra multor detalii. Vreau doar să vă ofer o ideea generală asupra tehnicii prin care se poate realiza un desen crochiu.

 

Foaia și creionul

Pregătirea desenului crochiu începe cu alegerea instrumentului de desen și a suprafeței.

Creionul este cel mai utilizat instrument, dar pot fi utilizate și pensula, penița cu tuș sau cărbunele. Trebuie avut în vedere că dacă suntem la început de drum în desenul crochiu, ar fi bine să utilizăm creionul sau cărbunele deoarece acestea se pot șterge. Pentru persoanele care au anumite abilități și siguranță în desen, penița cu tuș și pensula sunt o altenativă bună.

  

Crochiu carbune

  

Foaia și creionul

  

Suprafața poate fi o coală specială de desen, o pânză, o simplă foaie sau chiar un perete. Acum depinde care este scopul desenului.

Pentru început putem lucra cu orice instrumente de desen avem la îndemână și pe măsură ce tehnica se perfecționează, putem trece la instrumente mai pretențioase.

  

Liniile

Dacă veți alege să urmați un curs avansat de desen, veți observa că există mai multe tipuri de linii care ne ajută să creăm pe hârtie o imagine fidelă a unui obiect (idee, concept etc)

În desenul crochiu cele mai utilizate linii sunt cele de structură și cele de contur și cele de structură. Crochiul este un desen simplist, dar repezentativ, motiv pentru care doar două tipuri de linii sunt suficiente.

Liniile de contur sunt utilizate pentru trasare marginilor. În funcție de instrumentul de desene ales, această linie poate fi difuză (cărbune) sau poate fi precisă (peniță tuș).

  

  Crochiu carbune

  Contur de cărbune

   

Contur de stilou

Contur de stilou

  

În general liniile sunt de mai multe tipuri: drepte, curbe închise sau deschise, frânte. Pe lângă aceasta se mai adaugă și grosimea liniei utilizate.

  

   tehnica desenului

 

Atunci când începeți un desen trebuie să aveți în vedere și starea de spirit pe care vreți să o exprimați, pentru că liniile vor face diferență. De exemplu o linie groasă adaugă greutate, masivitate unui desen. Liniile subțiri crează o figură zveltă și grațioasă. Liniile drepte desemnează figuri distante.

Liniile de structură sunt liniile care vin împreună. O singură linie de strucută nu își are rostul. Acestea au rolul de a da o formă tridimensională desenului, de a scoate în evidență formele. La fel ca și mai sus, aceste linii pot avea diferite reprezentări.

   Linii de structură

Linii de structură

  

Proporția

La început am spus că desenul crochiu se utilizează în toate domeniile. Un loc aparte îl are desenarea corpului umane. Din desenele pictorilor renumiți observăm cu câtă ușurință surprindeau corect proporțiile corpului. Pentru asta, fiecare pictor are o regulă care îi dă dimensiunea corectă a fiecărei părți a corpului.

De exemplu, Da Vinci în desenul numit ”Omul Vitruvian” precizează exact ce proporții are un reprezentativ:

  

  • lungimea brațelor în prelungire sunt cât înălțimea omului

  • de la linia părului până la partea de jos a bărbiei înseamnă o zecime din înălțimea omului

  • de sub bărbie până în creștet reprezintă o optime din înălțimea omului etc.

  tehnica desenului 

Setul întreg de reguli îl găsiți aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Vitruvian_Man

Pentru a nu începe să faceți calcule exacte asupra proporțiilor corpului există o metodă mult mai simplu pentru a reprezenta redus realitatea pe hârtie.

Luați creionul și întindeți mâna în față. Priviți cu un singur ochi spre obiectul ales pentru desen. Cu degetul mare fixați pe creion, începând de la vârf, o dimensiune a corpului. Transpuneți acea lungime, de la deget până la vârful creionului, pe foaie. Conținuați procedeul până ce surprindeți toate dimensiunile corpului. Imaginile de mai jos sunt sugestive.

  

tehnica desenului

Cu prea multă vorbărie nu o să reușesc niciodată să vă învăț tehnica desenului crochiu. Trebuie să puneți mâna pe creion și să exersați.

Internetul e plin de video-uri și tutoriale. Eu cred că desenul este una dintre cele mai puțin pretențioase arte, doar talentul și munca fiind cele care limitează performanța și trăirea artisitică.

Mai jos am pus un video de început și vă îndrum să căutați personal altele dacă desenul vă pasionează. Ce m-a impresionat aici este că profesorul te învață mai întâi cum să ții creionul, ceva ce nu am văzut în alte părți.

  

  

LINK Academy vă pune la dispoziție un curs modern și complet, unde veți învăța principiile de bază și avansate ale designului utilizând tehnologia modernă.

Design and Multimedia Department

Cursul Desenul, cursuri Photoshop, cursul InDesign, cursul Fotografie digitală, cursul Adobe Illustrator sunt doae câteva dintre cursurile pe care le puteţi parcurge în cadrul unui program din această secție.

Articol de Oprescu Gabriel

  • 09.03.2015 10:40

Comentariu