Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cursuri gratuite de programare

Cursuri gratuite | Online

 

Internetul are o variantă gratuită pentru orice din mediul online. Chiar și pentru educație. Dacă vrei să înveți ceva, orice, fără prea multă bătaie de cap, vei găsi cursuri. E drept că din punct de vedere al calității, un lucru gratuit nu se compară cu un lucru plătit. Și totuși, șanse gratuite de dezvoltare personală sunt destule. 

Pentru că acest blog aparține unei școli online unde se predau cursuri de programare, graphic design, web design, proiectare asistată, administrare și altele, vă vom oferi câteva soluții de cursuri gratuite în aceste domenii. Dar mai întâi ne vom concentra pe programare, urmând ca în alte articole să acoperim și celelalte domenii.

Trebuie să știți că sunt mai importante cunoștințele de programare decât limbajul în care urmează să lucrați. Programarea are un set de reguli și ele se aplică de la un limbaj la altul, fie că e PHP, Java sau C#. Când va trebui să vă alegeți un program, vă veți adapta foarte ușor deținând cunoștințele generale de programare. Tranziția va fi la fel de ușoară dacă munca vă solicită să încercați ceva diferit.

Primul curs complet pe care l-am găsit este de la Stanford University și se numește ”Programming Methodology”. Sunt în total 28 de prelegeri de aproximativ o oră fiecare, în care profesorul vă va plimba prin cele mai importante principii ale programării. Prima prelegere o găsiți aici: http://www.youtube.com/watch?v=KkMDCCdjyW8. Următoarele vor fi afișate în ordine pe partea dreaptă.

Tot de la Stanford vine și cursul numit ”Programming Paradigms” de unde puteți acumula și mai multe informații cu aplicație directă pe un limbaj de programare. Prelegerile le găsiți aici: http://www.youtube.com/watch?v=Ps8jOj7diA0.

Iar ca modulul să fie complet, vă recomand ”Programming Abstractions” accesibil aici: http://www.youtube.com/watch?v=kMzH3tfP6f8 .

Dacă nu vreți să urmăriți cursuri online, atunci ați putea să le descărcați direct pe calculator. Am găsit un curs foarte interesant de Computer Science predat la Harvard. Aici puteți descărca lecțiile în format video și chiar audio. Pagina oficială a cursului este următoarea: http://www.extension.harvard.edu/open-learning-initiative/intensive-introduction-computer-science .

Lecțiile de mai sus vin de la niște facultăți de renume și chiar dacă sunt gratuite, ele oferă informații de calitate și sunt predate astfel încât să fie ușor de înțeles chiar și de cei care nu au mai avut legătură cu domeniul. Aceste lecții sunt un preview a ceea ce vor găsi studenții dacă se vor duce acolo, așa că este în interesul lor să le facă pe cât posibil atractive.

Ceva ce am uitat să menționeaz este că toate cursurile sunt în engleză. Unele au și subtitrări , dar nu sunt foarte exacte.

Un site pe care, la fel puteți căuta cursuri gratuite, este Coursera.org. Problema cu acest site este că lecțiile sunt puțin superficiale. Îți oferă doar o idee asupra a ceea ce vei găsi dacă urmezi un curs serios. Este adevărat că sunt ușor de înțeles, dar profunzimea și abilitatea de a înțelege lucruri avansate, lipsesc.

În următorul articol vă vom prezenta cursuri gratuite referitaore la limbajele de programare unde puteți aplica ceea ce veți învăța din lecțiile de mai sus.   

Salariile programatorilor în România reprezintă unul din motivele interesului crescând pentru învățarea limbajelor de programare. Dacă deveniți expert salariul vostru poate echivala salariile programatorilor în străinătate.

  • 31.07.2014 12:12

Comentariu