Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cursuri gratuite de JAVA și PHP

Cursuri gratuite de JAVA și PHP
 

Dacă în articolul anterior (Cursuri gratuite de programare) am vorbit despre cursuri de programare în general, a venit momentul să vă oferim și câteva ponturi de unde puteți învăța gratuit PHP și JAVA. Asta pentru că trebuie să puneți în practică informațiile acumulate. 

Dacă v-ați apucat deja să învățați programare, nu trebuie să așteptați până la finalul cursului pentru a vă apuca și de un limbaj. Cursurile ar fi bine să meargă în paralele. Imediat ce aflați cum funcționează o structură, o secvență de cod etc, să o și puneți în aplicare într-un limbaj.

Cele mai utilizate limbaje de programare la nivel global sunt PHP și JAVA. Fiecare cu bune și rele, fiecare cu avantaje și dezavantaje, în funcție de context, de aplicații, de implementare. Cert este că nu se poate spune decisiv care este mai bun, pentru că în multe situații nu pot fi comparate.

PHP

Înainte de a vă indica unde puteți găsi cursurile, ar fi bine să vă oferim câteva sfaturi asupra a cum puteți învăța mai ușor și pe ar trebui să vă concentrați.

1. PHP este de ceva vreme un limbaj Orientat pe Obiect sau OOP. De aceea, un curs de bază asupra OOP v-ar fi foarte util pentru a înțelege exact cum funcționează și care este structura unui program. Nu o să vă lăsăm să căutați singur. Aici găsiți câteva noțiuni introductive: Bazele POO .
2. Trebuie să aveți în permanență la îndemână site-ul php.net. Aici este mama PHP-ului, adică documentația lui, cu exemple și sugestii. Veți găsi totul, de la instalare, probleme, securitate, până la ”Ghidul unui hacker”. Mai mult, documentația este și în română.
3. Dacă nu știți cum să faceți ceva, doar căutați pe Google. Sunt destule site-uri unde se tratează probleme de programare PHP și e aproape imposibil să nu găsiți ceva legat de problema voastră.

Cursurile

Și acum să spunem de unde vă puteți extrage informațiile. Primul curs găsit este oferit de Harvard. Este o serie de prelegeri legate de Web Development, iar în părțile 2 și 3 se vorbește de PHP. Ideal ar fi să treceți prin toate lecțiile deoarece toate subiectele au legătură cu PHP și vă învață cum să faceți de la cap la coadă un site: structură, program, baze de date, accesare, securitate. Cursul este aici: Harvard Web Development.

Acesta este un curs de bazele PHP-ului: Fundamentals of PHP Programming (Acest nume de domeniu a expirat). Fiecare lecție are câteva minute și vă arată exact cum funcționează structurile de program și funcțiile specifice.

Tot din categoria ”scurt și la obiect” este și acest curs: PHP Development Series. Pare ceva mai aerisit și mai ușor de înțeles decât anteriorul. Chestia e că veți învăța doar bazele PHP-ului, iar sarcina legării structurilor într-un program complet vă va aparține exclusiv dumneavoastră.

JAVA

Java e un limbaj de programare mai complet. Rulează atât pe server, cât și local. Poate fi utilizat pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru calculator sau pentru mediul web. De reținut că PHP-ul este doar pentru mediul web. Java este un limbaj orientat pe obiect așa că veți găsi foarte utilă introducerea în OOP pe care am indicat-o anterior.

 

Câteva sfaturi

1. Trebuie să aveți la îndemână documentația Java pe care o găsiți aici: The Java Tutorials. Noi ne adresăm începătorilor așa că veți da click pe primul pătrat ”New to Java”. Veți lua în ordine toate capitolele.

2. ”Scrie mult cod și distrează-te, simte-te bine etc”. Această vorbă e luată de pe siteul ORACLE unde niște experți în domeniu dădeau sfaturi. Treaba e că trebuie să și exersezi. Programarea nu înseamnă doar lecturarea documetației, ci și aplicarea intensivă a tuturor lucrurilor învățate.

3. ”Nu te lăsa copleșit de limbaj sau de platformă”. Tot de pe site-ul oficial am luat-o. Am considerat foarte important acest sfat pentru că Java pare un limbaj complicat. Probabil ați văzut cum arată un fișier cu linii de cod. Dacă reduceți programele la elementele de bază, totul va începe să capete sens. Pentru mai multe detalii și alte sfaturi, intrați aici: Top Java Developers Offer Advice to Students.

 

Cursurile

Cu toate că ne așteptam să găsim cursuri de Java de la universități de renume, situația este alta. Singurul curs cu pretenții pe care l-am găsit vine de la MIT și este sub formă de PDF. Dacă intrați aici: Introduction to Programming in Java , veți găsi mai jos ”Lecture notes” și ”Assigments” de unde puteți învăța și susține teste.

Un curs de bază în format video ste acesta: Java Programming Tutorial. Este publicat de canalul ”thenewboston” și pare a fi un curs complet.

Încă unul foarte interesant este pe site-ul Learners TV de unde puteți asimila bazele programării Java: Introduction to Java Programming (Acest nume de domeniu a expirat). Până la urmă baza este foarte importantă și dacă vă descurcați foarte bine la acest nivel, crearea unor programe avansante este doar la un pas mai departe.

Acestea fiind zise, nu vă rămâne decât să puneți mâna să învățați pentru că programarea este un domeniu de mare actualitate în care se câștigă foarte bine și al cărei viitor este unul foarte promițător.

Am uitat să vă recomandăm și cursurile noastre, care nu atât că sunt foarte cuprinzătoare și practice, dar la final mai obțineți și diplomă internațională: PHP Web Development, Java Development .

Dacă vă interesează aceste limbaje de programare, cursul PHP Programming şi curs de programare web Java pot fi o alegere excelentă pentru voi dacă doriţi să faceţi un pas înainte în cariera voastră.  

Învățarea limbajelor de programare este o decizie rentabilă deoarece salariile programatorilor în România sunt de câteva ori mai mari decât salariul mediu în timp ce salariile programatorilor în străinătate reprezintă vârful când vine vorba de câștiguri și unul din principalele motive pentru care programatorii aleg să-și caute un job în afara granițelor țării.

Articol de Oprescu Gabriel. 

  • 07.08.2014 12:02

Comentariu

Avatarul utilizatorului: ilie ionut

ilie ionut

As vrea sa ma inscriu si eu pentru un curs de java. Va multumnesc anticipat ..O zi buna va doresc !!!

Avatarul utilizatorului: Paula

Paula

As vrea sa ma inscriu si eu pentru un curs de java. Va multumesc !

Avatarul utilizatorului: Mihai

Mihai

Buna,eu is cetatean al Republicii Moldova as dori sa fac citeva cursuri de PHP dar situatia financiara e cam delicata ..Html/css stiu la nivel de utilizator increzut ..Ma puteti ajuta ? ms anticipat !!