Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

CES 2014. Realitatea Virtuală și cea Augmentată își fac loc.

Realitatea Virtuală
 

Anul trecut au fost făcuți pași importanți spre dezvoltarea unor tehnologii pe care le vedeam doar în filmele SF. Realitatea virtuală este un cuvânt destul de cunoscut, dar abia de curând am început să vedem (doar câțiva norocoși, bineînțeles) efectiv ce înseamnă. Acest lucru a fost posibil prin dezvoltare ochelarilor inteligenți și a dipozitivelor care ne scufundă întreaga privire și auzul într-o realitate alternativă.  

Startul a fost dat de gigantul Google cu ochelarii care pot îndeplini aceleași funcții ca un calculator sau un smartphone. Filmează, preia apeluri, face poze, trimite poze, preia comenzi vocale, toate pe fundalul unui ecran proiectat în spațiu și pe care numai purtătorul ochelarilor îl poate vedea. Google încă nu a pus în vânzare Google Glass, fapt ce a dat avânt și altor firme de a veni cu produse competitive.

Nișa fiind creată și firmele mai mici observând potențialul pieței dispozitivelor care redau realitatea virtuală sau augmentată, au apărut și alte produse foarte bine concepute și la prețuri accesibile.

Atheer

Cei de la Atheer Labs au creat niște ochelari care interacționează cu mișcările mâinilor. Ecranul dă impresia a fi proiectat la nivelul la care poate fi atins cu mâna și de acolo puteți interacționa cu meniul intuitiv. Au foarte multe funcții și suportă aplicații. Suportă chiar și jocuri, obiectele redate putând fi manipulate prin atingeri virtuale. Ochelarii sunt în stadiul strângerii de fonduri pentru a putea fi puși în producție. Ceea ce mi-a plăcut la ei este forma naturală și foarte atractivă, putând fi purtați cu orice ocazie. Nu trebuie să vă simțiți inconfortabil dacă începeți să căutați prin aer obiecte pe care alții nu le văd.

Atheer

Oculus

Oculus Rift sunt o aparație mult așteptată anul acesta CES. Sunt ochelari avansați pentru redarea realității virtuale. Oculus Rift sunt specializați pe jocuri. Ce poate fi mai frumos decât să fii efectiv în joc. Nu cred că există vreun gamer care să nu fie impresionat de acest lucru și să nu treacă dispozitivul în fruntea listei de dorințe. Ochelarii oferă o experiență 3D profundă. Au un câmp vizual foarte larg, iar imaginea se mișcă o dată cu privirea. Viitorul jocurile stă în ochelari. Pe site-ul lor, cine dorește și are capacitatea de a programa, poate comanda kit-ul pentru dezvoltatori, la un preț acceptabil.

 

Oculus

 

Avegant

Avegant promite să aducă la un alt nivel experiența vizionării unui film sau a unui spectacol. Impresia de realitate, faptul de a te simți în film pe lângă personaje, reprezintă viitorul industriei de entertainment. Ochelarii Avegant sunt dotați și cu boxe, având forma unor căști. Este sistem multimedia care îți oferă o realitate alternativă, ce acoperă întreg câmpul vizual și auditiv. Avegant are un sistem revoluționar de proiecție care funcționează pe baza unor micro oglinzi. Astfel imaginea este proiectată direct pe retină, rezultatul fiind o imagine 3D de înaltă rezoluție.

 

Avegant

 

Mai sunt și alte proiecte care abia așteaptă să fie lansate în 2014. Printre ele se află și ochelarii de la Epson, cu un design foarte natural. Oricum le așteptăm pe toate de vreme ce realitatea nu mai e de ajuns.

 

Epson

 

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 09.01.2014 12:32

Comentariu