Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Limbajul de programare Swift - Ce trebuie să știi?

Swift

În 2014 Apple s-a gândit că ar fi bine, pe lângă computere, telefoane, tablete, sisteme de operare, să lanseze și un limbajul de programare Swift. Numele lui este Swift și a început să fie tot mai popular printre dezvoltatorii de aplicații.

De când a fost introdus, Swift a sărit de pe locul 68, până pe locul 22 în topul limbajelor de programare, conform statisticii întocmite de firma RedMonk. Acest loc 22 ocupat este mai mult pentru popularitate, nu și pentru cât de utilizat este topul a fost făcut pe baza întrebărilor despre programame și câte linii de cod au fost scrise.

RedMonk

Ce trebuie să știți despre limbajul de programare Swift

Swift este un limbaj de programare compilat, multiparadigmă, care a fost creat pentru a susține dezvoltarea sistemelor iOS și OS X. Swift este o compilație de limbaje de programare, unde au fost grupate doar cele mai bune caracteristici. Cele mai multe elemente din Swift sunt inpirate din C și Objective-C, dar și din Rust, Haskell, Ruby, Python.

Swift lucrează cu interfața Cocoa destinată sistemului de operare OS X sau cu Cocoa Touch destinată sistemului iOS. Pentru cei care doresc să învețe, Apple pune la dispoziție întreaga documentație.

Foarte interesant și extrem de util este programul numit Playgrounds, unde scrii linii de cod și vezi în timp real cum sunt analizate și compilate. Poți vedea pas cu pas cum algoritmul rulează. Asta deschide noi posibilități de dezvolta programe într-un mod mai intuitiv. Imaginea de mai jos ilustrează interfața Playgrounds.    

playgrounds

    

Este o tradiție ca prima linie de cod să afișeze cuvintele ”Hello world!”. Ea arată cam așa:

println("Hello, world!")

Fiind inspirat în mare parte din C și Objective-C, sintaxa arată asemănătore. O caracteristică deosebită este aceea că nu trebuie să pui punct și virgulă după fiecare declarație.

Vreau să mai arăt cum se declară valorile simple. Pe urmă depinde de voi dacă vreți sau nu să mergeți mai departe. Pentru a crea o constantă se utilizează let , iar pentru a cera o variabilă se utilizează var .

var myVariable = 42

myVariable = 50

let myConstant = 42

Pentru a afla și mai multe lucruri de bază sau avansate despre Swift, nu vă rămâne decât să intrați pe site-ul oficial. Ca orice alt limbaj de programare Swift trebuie descoperit, iar pentru asta trebuie să ai în spate puțină experiență în programare pentru a-ți da seama la ce te poți baza pe el.

Din ce s-a spus până acum se pare că Swift a lăsat un pic mai jos bariera pentru dezvoltatorii de aplicații Apple, asta pentru că este un limbaj mult mai facil, flexibil. Într-o anumită măsură se aseamănă cu Python sau Ruby. Acest lucru este evident prin renunțarea la punct și virgulă.

Swift a fost creat în special pentru dezvoltarea aplicațiilor Apple, dar asta are o parte și mai puțin bună deoarece poate întâmpina rezistență. Programatorii vor să știe un limbaj care se poate fi util în dezvoltarea programelor pe mai multe platforme. Ori a învăța Swift înseamnă să te specializezi doar pe Apple.

O caracteristică deosebită și care este foarte utilă pe dispozivele actuale, tot mai avide de memorie, este ”colectarea automată a gunoaielor”. Asta înseamnă că va arunca automat din memorie toate informațiile de care nu ai nevoie. Înseamnă că programatorii nu vor ocupa prea mult de managementul memoriei.

Până la urmă Swift nu este ceva cu totul diferit. Este inpirat din alte limbaje de programare, doar că de fiecare dată Apple vrea ceva original, copiat din mai multe surse. Așteptăm părerile voastre depre Swift.

Şcolarizarea la LINK Academy acoperă un spectru larg de domenii, printre care le puteţi găsi pe cele care vă vor ajuta să dobândiţi competenţe IT necesare şi certificate recunoscute pe plan internaţional. Avantajul suplimentar LINK Academy este posibilitatea şcolarizării online, indiferent dacă vă aflaţi în Bucureşti, Cluj, Galaţi, Timişoara sau în oricare alt loc din România.

Sursele: Wikipedia, Wired.com, Apple.com

  • 26.01.2015 15:30

Comentariu