Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Google, Facebook și alte site-uri când erau copii.

internet archive

Odată, la început, când internetul începuse să prindă rădăcini și în Romania, totul era mai simplu. Site-urile nu avea interfețe inteligente. Să îți faci un cont era foarte simplu. Nu se încărcau scripturi peste scripturi care putea să se blocheze oricând. Reclamele nu te agasau și nu îți mâncau toată banda necesară încărcării site-ului. Google nu încerca să îți bage pe gât ceea ce crede el că este popular și relevant.

Ce ar fi să ne aducem aminte de vremurile bune ale internetului în câteva imagini? 

Pentru acest lucru am apelat la ”Arhivele Internetului”, un site care accesează pagini și păstrează o copie a lor pentru totdeauna. Pentru multă lume acest site mai este cunoscut și ca ”WayBackMachine”.

Archive.org încearcă să acceseze cât mai multe site-uri, dar unele dintre ele, cum ar fi Facebook sau Twitter, nu îi dau voie. De ce, nu știu. Poate că țin foarte mult la confidențialitatea datelor utilizatorilor, deși ar trebui să ia acest lucru în calcul atunci când dau reclame pe bază de conținut.

Revenind la subiect, mai jos aveți o poză de când Google era mic și nu încerca să își bage nasul în traficul oamenilor vrând să le facă un profil și să le ghicească intențiile de căutare.

 

Google

 

Acest instantaneu este făcut în anul 1998. Bazele Google fuseseră puse în anul 1996 de către Larry Page și Sergey Brin. Primul pare a avea un nume predestinat, ”pagină”. Google a început ca un proiect de cercetare al celor doi în timp ce urmau cursurile de doctorat de la Universitatea Stanford. De atunci totul este un creștere continuă.

Facebook a devenit parte din viața noastră. Firme sau persoane, toți trebuie să fim pe Facebook pentru că acolo se întâmplă toate lucrurile importante. Este locul unde o simplă poză te poate face vedetă și unde din umbră urmărim activitatea persoanelor care ne interesează. Este modul excelent de a rămâne o populară persoană ascunsă. Cum arăta pagina de login a lui Facebook în anul 2004? Destul de simplist.

 

Facebook

 

Așa cum am spus și anterior, Facebook nu dă voie foarte multor roboți pentru a acesa site-ul. Pe atunci numele oficial era ”Thefacebook”.

Mai jos avem profilul fondatorului Mark Zuckeberg. Lui trebuie să îi mulțumim pentru descoperirea unei metode de a ne pierde timpul fără niciun folos.

 

Facebook

 

Yahoo! Este un site care ne însoțește de foarte timp în călătoriile pe internet. El a pornit ca un director de site-uri în anul 1994. Yahoo! Este acronimiul de la ”Yet Another Hierarchical Officious Oracle”. Dar nu ca un director în cunoaștem noi, ci ca un serviciu de email. A avut perioada lui de glorie în care toată lumea vroia o adresă de mail aici. Acum știm cât de enervant e devenit cu toate spam-urile și reclamele lui. Mai jos avem pagina de login așa cum arăta în anul 2001.

 

Yahoo

 

Twitter este un site scurt în vorbe, dar cu mult înțeles. El a promovat o comunicare prin ciripituri. Ideile să fie expuse în propoziții cât mai mici. La ora actuală este o foarte bună platformă socială și de promovare. Așa cum arăta în anul 2006, nu îi dădeai prea multe șanse de reușită. Dar și-a făcut loc și prin ciripituri a ajuns să fie utilizat la nivel mondial.

 

Twitter

 

Vă mai aduceți aminte de Hi5? El a dispărut din România o dată cu apariția Facebook. Era și încă este un site foarte ușor de utilizat, în care pozele erau principala marfă de schimb. El îți oferea acea emoție de a cere prietenia fetelor pe care nu aveai nicio șansă de a le întâlni în persoană. Un nume de profil drăguț, câteva poze în care te dădeai interesant, și totul se putea lăsa cu o întâlnire. În 2004 Hi5 arăta foarte atrăgător. Avea un aspect tineresc și dezinvolt. Prieteni, întâlniri și noutăți. Ce puteai cere mai mult?

 

hi5

 

Unele lucruri nu se schimbă. Este valabil și pentru Wikipedia, care de la lansare nu s-a schimbat prea mult. El oferă doar infomații și nu are nevoie de haine colorate pentru a atrage atenția. Un concept bine gândit. Așa arăta în anul 2001.

 

Wikipedia
 

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 28.01.2014 13:06

Comentariu