Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cursuri gratuite de Administrator Rețea și Sistem

Administrator Rețea și Sistem
 

Orice îți trece prin cap să înveți, găsești destule cursuri pe internet, doar să ai răbdare să cauți ceva de calitate. În acest articol vă vom oferi câteva resurse de unde puteți să vă pregătiți pentru meseria de Administrator de Rețea și Sistem. 

Cine alege să se pregătească în domeniul rețelelor va face o alegere foarte bună. În primul rând că nu este o meserie grea. Spre exemplu să comparăm tot cu ceva din domeniul IT. La programare trebuie să ai o bază bună în domeniul algoritmilor. La design trebuie să ai ceva veleități artistice și inspirație multă, pe lângă abilitățile de a le pune în practică într-un program de editare. Ei bine, la administrare sunt reguli de bază și coduri de bune practici, pe care dacă le respecți, nu are cum să nu meargă bine. Arhitectura rețelei este doar una care se potrivește, protocoalele de comunicare sunt standard.

Al doilea avantaj constă în posibilitatea de a te angaja ușor. Firmele mici au nevoie în permanență de cineva care să știe ce e cu switch-ul, cu serverul, să intaleze imprimante și multe altele. Firmele mari au nevoie de experți care să proiecteze și configureze rețele la o scară mai mare, să intervină atunci când un întreg etaj rămâne fără internet. Posibilități sunt destule. Ideea este că majoritatea firmelor au în interior o rețea de calculatoare de care cineva trebuie să se îngrijească.

Cel mai important sfat: încercați să puneți în aplicare tot ce învățați. Începeți cu propriul calculator și intrați pe toate setările care au legătură cu rețeaua. Pe urmă treceți mai departe și puneți mână să configurați o rețea între două calculatoare și așa mai departe. Atenție că în rețelistică trebuie să aveți și cunoștințe de hardware: cablaj, plăci de rețea, router-e, switch-uri și altele. Asta nu înseamnă că cineva vă cere să construiți o asemenea piesă, dar trebuie să știți să o configurați.

 

Cursurile

Cel mai frumos și bine organizat curs gratuit de rețele pe care l-am găsit este cel de la Microsoft Virtual Academy. Este succint, insistând pe cele mai importante probleme. Ma mult acest curs vă ajută în obținerea diplomei Microsoft Technology Associate (MTA).

Networking Fundamentals

Pe Microsoft Virtual Academy puteți găsi și alte cursuri de IT care sunt de mare actualitate și pe care marile companii le prețuiesc atunci când caută noi angajați.

Întotdeauna încercăm să găsim resurse de învățare oferite de marile universități ale lumii. S-a dovedit a fi destul de greu în cazul rețelelor. Până la urmă am găsit un curs video de la Stanford. Pentru a-l accesa aveți nevoie de un cont pe care îl veți crea în câteva secunde pe urmă puteți accesa resursele.

An Introduction to Computer Networks

A treia soluție de studiu gratuit vine de la LearnersTV. Cursurile sunt foarte scurte prezentând doar lucrurile de bază. Ca să vă faceți o idee ce înseamnă rețelistică, sunt ideale - Fundamentals of Networking.

Că tot am discutat de rețele, nu puteam să nu aducem aminte de server. Într-o rețea mai mare este nevoie de un server care să controleze activitatea tuturor computerelor. Pe site-ul MVA am găsit și un curs de Windows Server 2012. În acest capitol mare este inclus și primul curs de rețele pe care l-am indicat mai sus.

Windows Server

Dacă intrați pe link-ul anterior veți avea un meniu cu trei butoane și va trebuie să dați click pe cel din mijloc. Lecțiile sunt video și sunt foarte bine structurate.

Cineva ne-ar putea întreba de ce nu menționăm și Linux Server, care se zice că e prezent pe 94% dintre calculatoarele mari și performante. Am rezervat un articol întreg pentru Linux în care vom dezbate avantajele și dezavantajele față de Windows, posibilitățile de implementare și modul în care ne poate ajuta în carieră dacă știm să lucrăm pe el.

Până una alta, dacă pe lângă un curs complet aveți nevoie și de o certificare, nu ezitați să vă înscrieți la cursul nostru de Administrator Sistem și Server.

Cursuri Linux, cursul reţele de calculatoare, cursul Windows 10, cursul database and SQL
administration
sunt doar câteva dintre cursurile pe care le puteţi parcurge în cadrul acestui program. De asemenea, vă stau la dispoziţie şi cursuri cisco.

  • 14.08.2014 10:50

Comentariu

Avatarul utilizatorului: George

George

Multumesc pentru articol!