Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Ce vreau să facă utilizatorul atunci când îmi vizitează site-ul?

Care este scopul site-ului dumneavoastră

Care este scopul site-ului dumneavoastră? Credeţi-mă că mai mult de jumătate dintre cei cărora le veţi adresa această întrebare nu vor fi capabili să vă dea un răspuns clar şi lipsit de ambiguitate. Poate îi veţi ajuta dacă îi întrebaţi ce vor să facă utilizatorii atunci când ajung pe site-ul lor.
Oricât de ciudat vi s-ar părea, întrebarea „Care este scopul site-ului?” este una dintre cele mai importante pe care trebuie să vi le adresaţi la începutul procesului de creare a unui site. În jurul acestei întrebări sau, mai exact, în jurul răspunsului la această întrebare se construieşte mai departe tot ceea ce va conţine site-ul respectiv: text, design, funcţionalitate. Dacă aţi urmărit cât de cât blogurile şi revistele IT, cu siguranţă aţi citit despre tehnicile de utilizare a mediilor sociale în promovarea online, despre metodele de optimizare SEO pentru o poziţie mai bună în Google sau despre aplicarea instrumentelor din cea mai recentă ediţie Photoshop. Dacă doriţi să creaţi un site nou - uitaţi de toate acestea!

Priviţi site-ul ca pe o unealtă care va efectua transferul afacerii dumneavoastră pe Internet. Chiar dacă, conform caracterului său, afacerea este concepută pentru web, site-ul trebuie să aibă setate nişte obiective concrete. Profitul, respectiv venitul, se impune ca cel mai important parametru cantitativ pe baza căruia se definesc aceste obiective. Acum ajungem la întrebarea magică: cum se fac banii pe Internet? Nu vom lua în calcul toate acele scheme de îmbogăţire instant, care există în sfera legendelor urbane, ci ne vom dedica afacerilor online reale. Câştigurile financiare se pot obţine fie vânzând mărfuri şi servicii, fie din reclame şi anunţuri.

Vânzarea mărfurilor şi a serviciilor pe Internet

Dacă vindeţi mărfuri şi servicii (cabinet veterinar, e-shop, birou de arhitectură, agenţie de turism, vânzarea de bijuterii hand-made etc.), scopul site-ului dumneavoastră este acela de a transforma (converti) vizitatorii în clienţi, respectiv cumpărători. Acest lucru îl puteţi realiza, în primul rând, printr-un conţinut de calitate, prin date relevante care îi interesează pe consumatori şi prin apeluri efective la acţiune. Este greșit să credem că apelul la acţiune este dedicat doar site-urilor de tip e-shop. Dimpotrivă, apelul la acţiune îl poate determina pe vizitator să-şi lase adresa de e-mail pentru newsletter, să completeze o cerere pentru rezervare, să completeze formularul de contact sau, poate, să trimită o întrebarea. De asemenea, un call-to-action foarte important este motivarea utilizatorilor de a apela numărul dumneavoastră de telefon.  

Câştiguri din anunţuri şi reclame

Pe de altă parte, un site care vrea să obţină venituri din publicitate trebuie în primul rând să fie vizitat. Numărul de vizite va atrage atenţia agenţiilor de publicitate şi a firmelor care vor dori să-şi plaseze reclama pe site-ul dumneavoastră. Cu cât numărul de vizitatori este mai mare, cu atât sunt mai mari şansele de a obţine contracte de publicitate serioase. O altă metodă de a câştiga din publicitate este prin publicitatea contextuală (Google AdSense este cel mai popular serviciu de acest gen). Principiul este simplu: setaţi un câmp pe site-ul dumneavoastră unde vor fi afişate reclame relevante din punct de vedere temantic cu subiectele şi conţinutul site-ului. Atunci când vizitatorul dă clic pe reclamă, dumneavoastră faceţi bani. Aşadar, site-urile care fac bani din publicitate se caracterizează prin iniţiativa de a-şi motiva vizitatorii să stea cât mai mult pe site şi să deschidă cât mai multe pagini.  

Să punem acum o întrebare mai precisă: ce vreau să facă utilizatorul atunci când ajunge pe site-ul meu care se ocupă, de exemplu, cu vânzarea temelor Wordpress gata făcute? Acum putem da un răspuns mult mai uşor. Vreau ca butonul “Cumpără” să fie clar şi vizibil, să aibă culori de contrast frapante, vreau ca conţinutul să fie scris în aşa fel încât să-l motiveze pe vizitator să cumpere tema, vreau să obţin adresa de e-mail a vizitatorului, deoarece în acest fel îi pot trimite noutăţile care apar pe site, îi pot oferi promoţii speciale ş.a.m.d. Cu siguranţă nu vreau să-l încurajez să vadă site-ul după propria sa voinţă. Toate activităţile sale trebuie atent direcţionate pentru ca acţiunea finală să fie cea de cumpărare.

Ce face un site bun?

Totul începe de la conţinut. Un conţinut de calitate, plăcut şi unic este baza fiecărui proiect web de succes. Conţinutul trebuie să fie diferit de cel al concurenţei, trebuie să ofere răspuns la întrebările pe care le pun vizitatorii, iar aceste informaţii trebuie să fie corecte şi lipsite de ambiguitate.

Un sfat simplu cu privire la conţinut este următorul: acordaţi-i cea mai mare atenţie; uneori pierdeţi şi câteva ore din cauza unui articol, dar străduiţi-vă ca rezultatul final să fie în aşa fel încât şi dumneavoastră să vreţi să-i daţi like sau să-l recomandaţi altor persoane. Pe baza conţinutului se construieşte designul, navigarea, elementele grafice şi funcţionale. Ţineţi minte că vizitatorii nu vă vizitează site-ul datorită designului, ci datorită conţinutului.

Dacă vă străduiţi să cunoaşteţi piaţa şi dorinţele potenţialilor dumneavoastră clienţi, iar apoi creaţi un conţinut care poate să le satisfacă aceste dorinţe, fiţi siguri că vă veţi atinge foarte uşor obiectivele finale. Se va întâmpla tocmai ceea ce v-aţi dorit: vizitatorii nu vor închide pagina imediat. Unii vor citi conţinutul cu plăcere, iar mulţi vor dori să cumpere produsul dumneavoastră.

Cum procedează cei care au succes?

Piaţa music player-elor este una dintre cele mai mari când vine vorba de soft-uri multimedia. Ca brand, Apple reuşeşte să atargă foarte bine atenţia publicului, şi dacă aţi fost cel puţin o dată pe site-ul lor aproape că este imposibil să nu fi văzut butonul special (apelul la acţiune) pentru preluarea programului iTunes. Butonul se află “above the fold” (este vizibil fără a fi nevoie de scroll), are o culoare de contrast faţă de restul site-ului şi are un puternic mesaj de marketing “Free download”. Aşa vi se spune că puteţi avea ceva free de la Apple, la doar un clic distanţă.

Care este scopul site-ului


Să vedem acum cum arată pagina principală a serviciului Wordpress, populara platformă pentru bloguri. Bineînţeles, încă de la prima vedere se vede care este intenţia autorului site-ului. Este clar că înregistrarea la serviciu este scopul principal datorită butonului portocaliu şi a apelului “Get started here”.

WordPress

Ghidarea vizitatorilor prin conţinutul site-ului


Am scris mai devreme despre cât de important este ca utilizatorul să fie ghidat în cadrul unui site. Un exemplu foarte bun pentru aplicarea acestei tehnici o avem pe site-ul eBid. Acesta este cunoscut pentru străduinţa sa de a analiza în permanenţă activitatea vizitatorilor pentru a-şi îmbunătăţi designul şi funcţionalitatea, astfel încât conversia să fie cât mai bună. Atunci când accesaţi acest site, este evidentă dorinţa autorului de a începe mai întâi cu căutarea. Butonul “Search” este cel mai izbitor element “above the fold”. Căutarea este intuitivă şi alegerea oricărui produs listat deschide pagina pe care vânzătorul oferă o descriere şi fotografii ale produsului respectiv. 

Prima informaţie pe care o căutăm în mod natural este preţul şi, imediat lângă preţ, se află încă un apel la acţiune plasat în mod inteligent: “Place a bid” (Plasează o ofertă). Ciclul se poate repeta la infinit şi există o mare probabilitate că veţi oferi o anumită sumă pentru produsul care vă interesează. Cred că nu mai este nevoie să menţionez importanţa setării opţiunii cu timpul rămas până la închiderea ofertei, din punct de vedere al psihologiei consumatorului. Este de la sine înţeles, nu?

eBid

Ce urmează?

Ultimul sfat este să experimentaţi. Încercaţi mai multe poziţii, culori, dimensiuni şi forme ale apelului la acţiune. Uneori, cele mai mici soluţii logice dau cele mai bune rezultate. Este nevoie de o colaborare foarte bună între designeri, programatori şi echipa de marketing, care prin activităţi comune trebuie să facă dintr-un site o platformă funcţională din punct de vedere tehnic şi uşor de utilizat pentru atingerea scopului final - profitul. Noi vom continua cu texte care vă vor ajuta să definiţi scopurile precise, să măsuraţi efectele obţinute prin servicii de analitică web şi să vă optimizaţi site-ul pentru conversii şi câştiguri mai mari.
Dacă vă interesează cum puteţi câştiga pe internet şi ce tipuri de publicitate şi reclame există, cursuri de marketing şi cursuri de business vă pot prezenta în detaliu aceste teme.

 

  • 17.06.2013 11:21

Comentariu

Avatarul utilizatorului: Ovidiu

Ovidiu

Sfaturi excelente !

Pentru a ajunge sa faci treaba buna cu siguranta este nevoie de studiu organizat intr-o scoala, la sala sau la distanta.

Mult succes celor care invata aici!