Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

CES 2014. La ce să ne așteptăm?

CES 2014

 

Pe 7 ianuarie va începe în Las Vegas cea mai mare și mai importantă expoziție de tehnologie din lume. Este vorba de ”Consumer Electronics Show - CES 2014” sau mai simplu ”Expoziția de electronice destinate consumatorilor”.

Ce reprezintă acest eveniment?  

Este locul în care companiile de electronice vin să expună cele mai avangardiste și performante produse. Aici se va da tonul tehnologie pentru 2014 și pentru anii ce vor urma. E un preview al anului 2014 făcut prin prisma dipozitivelor electronice. Dacă ar fi comparăm CES cu târgul de Crăciun de la Universitate, acesta ar fi o expoziție la care companii high tech, cum ar fi Samsung, Sony, LG, vin să prezinte produse tradiționale: tablete, telefoane, laptopuri și alte nenumărate gadgeturi.

E mai mult decât o expoziție.

În domeniul tehnologiei destinată consumatorilor obișnuiți acesta este o expoziție de înaltă performanță. CES este locul în care, de-a lungul anilor au fost prezentate cele mai importante progrese și cele mai inovatoare idei din domeniul electronicii. Pe lângă expoziția efectivă, CES este și un forum unde sunt adresate întrebări referitoare la probleme relevante din domeniul tehnologic și unde pioneri în domeniu încearcă să răspundă. Pe toată durata expoziției vor avea loc zeci de conferințe în care sunt analizate principalele trenduri din tehnologie.

 

Impactul asupra consumatorilor de tehnologie.

Pe lângă toate cele de mai sus CES oferă oamenilor și un mesaj ascuns care are rolul de a genera nevoia de consum. Este simplu: vezi un dispoztiv, îți place și imediat ți-l dorești. Este momentul în care se fac liste cu dorințe și planuri de achiziționare. Fiecare companie va vrea să aibă un dispozitiv pe lista ta de dorințe, așa că va veni aici cu ce are mai bun.

 

La ce să ne aștepăm? Ce se va evidenția?

Ultra HD și ecrane curbate

Cred că anul acesta ne vom extremele vor domina. Nimeni nu mai vrea dispozitive ale căror caracteristici și fie undeva la mijloc. De exemplu la televizoare. Nimeni nu mai vrea 32 de inch. E ceva prea puțin. La rezoluție să nu mai fie un simplu HD (care la drept vorbind e de ceva ani în uz), ci un Ultra HD pentru impresia de realitate. Mai pe scurt, vrem să avem cinematograf în casă. Uitasem să adaug că ecranul drept deja nu mai are niciun haz.

Drept urmare, la expoziție își vor face loc niște giganți de 105 inch cu eran curbat și cu rezoluții care depășesc orice imaginație. Vorbim noile tehnologii OLED și Ultra HD care ne promit o altfel de realitate. Bineînțeles că până a vedea emsiuni și filme UHD, trebuie să fie accesibilă și aparatura corespunzătoare pentru filmare. O să mai treacă ceva vreme.

Putem da exemplul celor de la LG cu modelul 105UC9 cu diagonală 105 inch, rezoluție 4K (5.120 x 2.160) și raportul imaginii de 21:9. Cred că pentru vizonarea bună a unui film veți avea nevoie de o distanță corespunzătoare, altfel veți risca dureri de gât după ce ați alergat imaginea dintrun capăt în altul al televizorului.

 

LG

 

Tabletă sau laptop?

Confruntarea este deschisă de puțină vreme, mai precis de când tablete au început să prindă puteri prin prisma procesoarelor mici, puternice și cu consum redus de energie. Companiile care fac sisteme de operare au sesizat aacest lucru. Mizând pe supremația tabletelor, Microsoft a scos la înaintare Windows 8, un sistem de operare care se presupune că merge la fel de bine și pe laptop și pe tabletă. Dar știm cu toții că arată mult mai bine pe tabletă.

Lenovo va veni la CES cu tableta care se transformă în laptop. Este vorba de Lenovo MIIX 2 cu sistem de operare Windows 8 și ecran de 11 inch. Configurația spune tot despre intențiile serioase ale acestui dipozitiv:

  • procesor ce poate ajunge la Core I5
  • memorie RAM până la 8GB
  • stocare 256 GB SSD
  • 2 camere video de 2 și 5 MP.
LENOVO

Streaming în format 4K

Site-urile de streaming, cum este Youtube, au adoptat deja difuzarea în format HD de 1080px. Dar asta nu mai este de ajuns. Dacă tot vin televizoarele cu rezoluție ultra, trebuie să fie și cineva ca oferă acest tip de conținut. Cu ajutorul codecului VP9 de la Google, Youtube va transmite video de o claritate rară. Tot spre 4K se va orienta și Netflix, un serviciu de streaming care nu este disponibil la noi în țară. Este destul de limpede că totul se învârte în jurul supercalității, nu doar la televizoarele cu ecrane foarte mari, dar și rândul dispozitivelor mici și mobile.

 

Automatizare casei

Din când în când este reinventat un dispoztiv din casă pentru a putea fi controlat cu ajutorul smartphone-ului. Această modă nu mai e ceva nou și în curând toate dispozitivele banale din casă vor căpătat atributul de ”smart” și capacitatea de a rula aplicații.

Un domeniu sensibil pentru casă este cel al energie. Nu ne mai permitem să facem risipă, oricât de mică. Dipozitive inteligente care învață despre casă pot fi de mare folos în reducerea facturilor le energie.

La CES vor fi presentate soluții care centralizează toate datele locuință într-un singur program care va lua cele mai bune decizii administrative.

Un exemplu este Canary, un dipozitiv inteligent care supraveghează casa și care oferă date în timp real. Este dotat cu cameră HD, microfon, vedere pe timp de noapte, detector de mișcare, sirenă, senzori pentru calitatea aerului.

Samsung

 

Acum rămâne de văzut ce ne rezervă CES. Până la deschidere, majoritatea dipozitivelor ce urmează să fie expuse sunt păstrate în secret. Ni s-au oferit doar indicii la ce să ne așteptăm și vom încerca să fim cu ochii doar pe acele tehnologii cu adevărat utile.

În următorul articol vom vorbi și despre câteva invenții inutile sau bizare din cadrul expoziției și care contrar așteptărilor s-ar putea să fie gustate de un public avid de tot ce are apelativul ”smart”.

 

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 07.01.2014 09:24

Comentariu