Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Aplicație de Android care te avertizează când ești urmărit

aplicaţii Android pentru monitorizare

Vrem nu vrem suntem urmăriți. Mai mult, suntem de acord cu acest lucru și aprobarea vine prin simpla folosire a dispozitivelor inteligente. Vorbim aici de smartphone-uri care sunt aparate cu funcții complexe, printre acestea numărându-se și cele de preluare a datelor despre utilizator, inclusiv poziția lui pe glob.

Acum a apărut și o soluție parțială la această problemă. Cercetătorii au venit cu o aplicație de Android care te anunță atunci când o altă aplicație de pe dispoztiv încearcă să îți determine poziția.

Ați citit vreodată termenii și condițiile atunci când instalați un program pe Android? Dacă nu, să știți că ați dat posibilitatea programului de a citi date din telefon și de a vă identifica poziția.

Atunci când se încearcă determinarea poziției, de cele mai multe ori sunteți anunțat printr-o iconiță foarte mică pe care nu o băgați în seamă. Uneori nici nu se știe precis semnificația ei.

Cei care au testat deja aplicația au fost surprinși să vadă de câte ori unele programe încearcă să le afle locația. Motivele pentru aflarea poziției sunt destule, dar principalul este de a colecta informații despre oameni și obiceiurile lor. La ora actuală cantitatea de date este un mare avantaj competitiv. Firmele ar face orice să colecteze cât mai multe date despre persoane pentru a le crea profile a le intui viitoarele acțiuni, în special cele de cumpărare.

Datele despre locați sunt necesare pentru distribuirea de reclame. Problema de aici este că datele respective trec de la un agent de publicitate la altul și poate ajunge pe mâna cui nu trebuie.

Proiectul noii aplicații este coordonat de Janne Lindqvist, profesor asistent la Universitatea Rutgers. Scopul principal este de a determina companiile din dezvoltarea de aplicații, cum este Google, să facă procesul de colectare a datelor despre locației ceva mai transparent. Mai mult, acestea să ofere utilizatorilor posbilitatea de a selecta ce date poate o aplicație citi. În acest moment, dacă vrei să instalezi o aplicație trebuie să fii de acord cu mulți termeni referitori la colectarea de date, pe care nu îți poți ocoli.

Aplicația este programată să apară cât de curând în Google Play Store.

Dacă vă interesează cum se fac aplicaţiile Android, programul Android Development prezintă acest domeniu în cursurile sale (cursul de html, cursul Introducere în dezvoltarea aplicaţiilor Android, cursul Inginerie software, cursul Advanced Java programming). 

Beneficiaţi şi voi de avantajele studiului la distanţă şi urmăriţi lecțiile indiferent dacă vă aflaţi în Bucureşti, Cluj, Galaţi, Timişoara, deoarece posibilitatea studiului online este asigurată în fiecare oraş din România.

 

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 04.02.2014 11:36

Comentariu