Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

6 moduri de a economisi energie și de a contribui la sănătatea planetei

6 moduri de a economisi energie

Ați putut observa ușor în ultimii ani schimbarea climei. La noi iarna s-a mutat mai în spre primăvară și este scurtă și intensă, iar la nivel planetar vremea extremă își face de cap. Nu este prea târziu să încercăm să menajăm planeta și să nu mai fim așa consumatori de energie. Până la urmă toate schimbărie vremii au plecat de la consumul uriaș de resurse neregenerabile din a căror transformare a rezultat energie și multe subtanțe poluante. 

Dacă momentan tehnologia nu ne permite să trecem la metode de producere a energie verzi, cel puțin să încercăm reducerea consumului. Iată câțiva pași care vă vor ajuta să mai reduceți facturile și să contribuiți la însănătoșirea planetei.

 

1. Scoateți din priză aparatele în Stand-By.

Studiile au arătat că o parte din energia consumată într-o locuință se datorează aparatelor care rămân în priză. Este vorba de acele dipozitive care după ce sunt oprite apare un LED roșu. Chiar și stinse ele vor consuma energie. Calculatorul pus să ”doarmă” va consuma ceva curent. La fel și monitorul sau imprimanta. Cel mai indicat este să le scoatem din priză. Încercați asta timp de o lună să vedeți care e diferența de consum. Să nu cumva să scoateți și frigiderul din priză.

 

2.Schimbați becurile.

Au apărut multe tipuri de becuri ecologice, unele mai scumpe, altele mai ieftine. Ideea este că oricine îți poate permite astfel de becuri. E bine să învețiti în ele pentru că au și o perioadă mai mare de funcționare. Pe termen scurt poate nu se vede diferență, dar când trageți linie la sfârșit de an, veți vedea o diferență. Sunt oameni care stau cu luminile aprinse și în plină zi și ar fi păcat să nu economisească bani și energie. Becurile ECO vin și cu lumină galbenă și blândă, nu doar cu supărătoarea lumină albă de neon.

 

3.Astupați toate crăpăturile pe unde circulă aerul.

De obicei vara nu se pot observa crăpăturile mici din pereți, tocul ușilor sau geamurilor pentru că circulă aer cald. Iarna însă veți simți fire de aer rece care pătrund încet și se adună. Aceste crăpături pot avea un impact foarte mare asupra păstrării unei temperaturi constante în casă. În general pe lângă geamuri și uși se simte circulând un aer rece. Înarmați-vă din timp cu silicon sau alte materiale de astupat crăpături. Dacă totul este izolat aerul își va păstra mai mult timp tempratura.

 

4.Optați pentru ferestre bine izolatoare.

Deși ați dotat casa cu termopane, s-ar putea să nu fie suficient pentru păstrarea temperaturii. Trebuie să fie unele de calitate. Sunt multe firme care oferă sisteme de ferestre care par a fi termopane, dar sunt destul de slab realizate. Investiția în ferestre este una destul de importantă. Dacă nu aveți fondurile necesare, le puteți îmbunătăți eficiența energetică. Puteți începe cu schimbarea chederedelor. Unele mai groase și mai maleabile sunt indicate pentru geamurile care nu sunt perfect drepte pentru că pot lua forma profilelor. Puteți izola îmbinările ramelor care de multe ori nu sunt perfecte. Sau puteți pune dea lungul ferestrelor acele perne cilindrice și lungi ca o barieră împotriva aerului rece.

 

5.Izolați toți pereții.

Cred că astao știe toată lumea. Există sisteme ieftine de izolare care sunt foarte ușor de aplicat. Izolarea este utilă și vara și iarnă pentru că temperatura în interior se va păstra. Multă lume izolează doar pereții, uitând de tavan sau podea. Și pe acolo se pierde multă energie. Dacă nu puteți izola exteriorul tavanului sau podelei, va trebui să acționați din interior. Există polistiren mai rigid care rezistă la greutate și puteți pune parchetul peste el.

 

6.Utilizați termostat programabil.

De curând apăruse un termostat inteligent făcut de Nest Labs, firmă care a fost cumpărată pe o sumă fabuloasă de Google. Nu avem nevoie de cine știe ce tehnologie. Doar un termostat programabil pe care să îl conctăm la centrală sau la alte apaprate de încălzire sau răcire. Dacă plecă dimineața și venim seara acasă, nu are rost să încălzim locuința la temperatura de confort. Câteva grade în minus poate însemna economie la energie.

Indiferent de tipul companiei unde lucraţi, încercaţi să economisiți energia şi să contribuiţi la sănătatea planetei. LINK Academy se străduieşte ca în cadrul lecţiilor din unele din următoarele cursuri (curs cad, curs c, html curs, curs wordpress, curs microsoft project) să îi conștientizeze pe cursanţi în ce privește consumul redus de energie.  

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 07.02.2014 12:38

Comentariu