Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

6 lucruri impresionante la Windows 10

windows 10

Da. E oficial. S-a lansat în variantă technical preview Windows 10 și acum poate fi descărcat de pe site-ul Microsoft. Este un sistem de operare mult așteptat care încearcă să revină la interfața și funcționalitățile Windows cu care ne-am obișnuit de atâta vreme.

Probabil vă așteptați la Windows 9, dar cei de la Microsoft s-au gândit că au dat-o în bară prea tare cu varianta 8 care era un pic prea futuristă și au decis să facă un pas foarte mare și să sară la 10. Ultimul Windows a fost o mare dezamăgire pentru că s-a vrut revoluționar, aducând la un loc cerințele de operare ale unei tablete și ale unui desktop. Ce a ieșit, nu a fost bun pentru niciun dispozitiv.

Se pare că Windows 10 a înțeles că oamenii au nevoie de un buton de Start și că vor o funcționalitate îmbunătățită, dar care care să nu derive foarte mult de la modul de utilizare și navigare al versiunilor anterioare.

Puteți descărcărca Windows 10 pentru test drive direct de la această adresă: http://windows.microsoft.com/ro-ro/windows/preview . Aveți grijă că nu este versiunea finală și s-ar putea ca totul să nu funcționeze perfect. Faceți un backup înainte pentru a fi siguri că puteți reveni la configurația anterioară de Windows. Acestă variantă este doar de încercări pentru a determina unde mai trebuie făcute modificări.

Din cele văzute și auzite până acum, să vedem care sunt principalele caracteristici ale lui Windows 10:

  1. Meniul de Start a revenit.

Era prima chestie evidentă care lipsea din Windows 8 și care venea peste mână. Windows 9 a pus la loc butorul de Start, iar meniul de Start l-am îmbunătățit adăugând o zonă în care sunt afișate aplicațiile. Astfel în partea stângă a meniului s-au păstrat programele instalate, iar în dreapta sunt aplicațiile instalate. Această zonă este personalizabilă.

Meniul de Start a revenit

  1. Ferestrele cu aplicații se pot redimensiona.

La Windows 8, o dată ce intrai pe o aplicație, întreg ecranul era acoperit de fereastră, fără posibilitatea de a o redimensiona astfel încât să mai vezi și ce e în spate. Situația s-a schimbat și orice fereastră poate fi adusă la dimensiunea dorită. Mai mult, pot fi afișate în același timp 4 ferestre. Împingând bara unei ferestre în marginile ecranului, aceasta va fi redimensionată automat astfel încât să ocupe jumătate sau un sfert din ecran.

  1. Căutarea este încă activă.

În cadrul variantei 8, în mariginea din dreapta era o casetă de căutare unde introduceai numele programului care te interesa, iar sistemul de operare venea cu sugestii.

Căsuța de căutare s-a păstrat și acum e inclusă în meniul de Start. Căutările de programe sau de orice alt ceva, nu vor include doar rezultate din fișierele găsite și călaculator, ci și din mediul online.

Căutarea este încă activă

  1. E bun și pentru tablete.

Dacă versiune anterioară era utilă mai mult pentru tablete, acum funcționalitatea este la fel bună și de ușoară, atât pe desktop cât și pe tabletă. Windows 10 detectează imediat dispozitivul pe care este instalat și se configurează pentru a oferi cea mai bună experianță.

  1. Un nou Task button.

Windows 10 se bazează foarte mult pe multitasking. De aceea creatorii au considerat necesat un buton care să toate ferestrele deschise la un moment dat. O dată ce ai hotârât ce fereastră să devină activă, Windows va face și sugestii, iar ferestrele minimizate vor apărea alături pentru a le putea selecta ușor.

Un nou Task button

  1. Mai poți adăuga un desktop

Ideea este ceva mai veche. Windows 10 s-a gândit să împrumute modul desktop-urilor multiple pentru că este foarte util. Mă întreb de ce atât de târziu. Ideea este că ai un buton pe bară care îți dă voie să mai adaugi un desktop și să incluzi în el toate ferestrele pe care le crezi de cuvință.

Mai poți adăuga un desktop

Cel mai bine ar fi să încercați Windows 10 și să decideți dacă merită pe viitor să îl utilizați în locul versiunilor anterioare mai mult sau mai puțin reușite.

Programul Microsoft Windows Development vă prezintă mecanismul de lucru al sistemului de operare Windows şi vă învăţă să creați aplicaţii Windows. Unele dintre cursurile pe care le puteţi parcurge în cadrul acestui program sunt cursul de c, cursul de html, cursurile de sqlcursul Data Access etc.

Avantajul suplimentar oferit de LINK Academy este şcolarizarea online, indiferent dacă vă aflaţi în Craiova, Braşov, GalaţiTimişoara sau oricare alt loc din România.

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 02.10.2014 12:16

Comentariu