Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

2014. Cele mai importante trenduri în tehnologie.

trenduri în tehnologie

Credeți că anul 2013 a fost unul foarte bun pentru tehnologie? 2014 și anii care vor urma vor fi și mai suprinzători pe măsură ce cuvântul ”smart” va deveni definitoriu pentru orice aparat, fie el chiar și un filtru de cafea. Butoanele au devenit demodate, iar ecranele nu mai au niciun haz dacă nu sunt puțin curbate. Ne trebuie ceva nou în permamenență, pentru că așa ne-a obișnuit tehnologia. Și tot ea ne-a învățat că tot ce e nou și inovator, e și foarte util. Vrei nu vrei, trebuie să ai smartphone și câteva aplicații, pentru a fi cât de cât în pas cu lumea.

Dar să vedem la ce ne putem aștepta în 2014.

Ceasurile inteligente, noua modă.

Au fost de curând introduse și până în acest moment oamenii s-au familiarizat puțin cu ideea. Va fi o piață destul de disputată. Sony, Samsung, Pebble și alte firme cunoscute au venit cu produse foarte performante. Ce poți face cu un smartwatch? Destul de multe, atât timp cât ai un telefon cu care îl poți conecta. Poze, filme, ascultat muzică, inițiat apeluri, agendă etc. Are procesor de cel puțin 800 Mhz, RAM de 512 MB și memori internă mare. Acceptă și aplicații. Multă putere de calcul într-un spațiu extrem de mic.

ceasurile inteligente

Realitatea nu va mai fi la fel mulțumită ochelarilor.

Celebrii Google Glass sunt tot în în faza de testare. O dată ce o nevoie a fost indusă consumatorului, ea trebuie satisfăcută și alte firme s-au gândit să profite. Sunt deja pe piață ochelari de tot felul care promit o expandare a realității vizulale și auditive. Optinvent sau Atheer au produse foarte competitive. Ecranele nu mai sunt limita și toată tehnolgia de care avem nevoie poate fi conținută de rama unor ochelari care ne oferă o altă viziune a realității și o interactivitate foarte mare.

Google Glass

Imprimarea 3D, viitorul în medicină și în energie.

Deși este un lucru extrem de practic, imprimare 3D este foarte nouă. Am început cu nasturi și am ajuns la crearea unor obiecte foarte complexe utilizate în viața de zi cu zi sau în domenii specializate, cum ar fi medicina. Au fost printate chiar și teșuturi, iar crearea primului organ nu este foarte departe. Bine, că unii s-au gândit că ar fi ”frumos” să printeze arme, motiv pentru care în America s-au dat în acest sens. Mai nou, domeniul energie electrice vrea să se folosească de aceaste imprimante. Bateriile flexibile și de mare putere vor necesare pe măsură ce tehnologia va deveni mai maleabilă. Mai pe scurt, viitorul producție de orice fel se va lega de imprimantele 3D.

Imprimarea 3D

 

Cloud computing va deveni foarte personal.

Avem telefon, laptop, calculator și pe fiecare din ele avem mulți giga de fișiere. Exact atunci când ai nevoie de un fișier, îți vei da seama că el se află pe un alt dispozitiv. Arhitectura actuală pentru stocare nu mai este de prea mare ajutor. Datele personale trebuie să poată fi accesate oricând, indiferent unde au fost create. Cloud computing-ul, respectiv stocarea centralizată pe un dispoztiv virtual este soluția. Zi de zi apar firme care se oferă să îți găzduiască datele. Poți geneficia gratuit de mulți giga. Google, Microsoft și altele oferă această facilitate. Și nu doar despre fișiere e vorba, ci și despre programe, aplicații și altele. Oamenii vor începe să treacă spre acest model de stocare și procesare. Fiecare va avea propriul nor.

Cloud computing

 

Mașinile inteligente. Să ne teme sau nu?

Programele de calculator au început să gândească. Dacă până de curând soft-urile avea o funcționare foarte precisă și automată, acum se ”gândesc” până să execute ceva. Site-urile îți citesc toate acțiunile și încearcă să îți ghicească intențiile. Să nu fiți surprinți atunci când veți găsi printre anunțuri lucruri pe care aveați de gând să le căutați. Să mai vorbim de programele pentru procearea limbajului? Sau de asistenți virtuali care, pe baza datelor, iau deciziile cele mai bune? Rolul nostru care va mai fi? Dacă software-urile inteligente vor începe să scrie și programe, atunci oamenii vor fi considerați doar niște aparaturi învechite și inutile. Este de preferat ca de cele mai multe ori să nu lăsați calculatorul să ia decizii în locul vostru sau să vă influențeze. Incercați să vă păstrați independența. Obișnuința este un lucru greu de înlăturat.

IBM l-a inventat anul acesta pe Watson. El știe să învețe. Mai mult este foarte bun la ”Riști și câștigi”. Ce credeți că v-a urma?

Mașinile inteligente

 

Cunoaşterea tehnologiilor IT vă va ajuta să vă familiarizați mai repede cu aplicarea diferitor dispozitive smart. La LINK Academy puteţi parcurge diferite programe IT, câteva dintre ele fiind Graphic Design, Web Design, PHP, Java Development. 

Articol de Oprescu Gabriel.

 

  • 27.12.2013 11:14

Comentariu