Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

20 de paşi spre un WEB design perfect al layout-ului. Partea II

 

web design layout II

Pentru început, să vă reamintim primii 10 paşi spre un web design perfect:

  1. Înainte de toate, aşterneţi-vă gândurile pe hârtie.
  2. Începeţi să proiectaţi pornind din exterior spre interior.
  3. Adăugaţi un grid în fişierul dvs. PSD.
  4. Alegeţi tipografia.
  5. Alegeţi schema de culori.
  6. Împărţiţi-vă layout-ul.
  7. Revizuiţi lucrurile deja stabilite.
  8. Autoprovocaţi-vă
  9. Atenție la detalii
  10. Trataţi fiecare componentă ca şi cum va fi prezentată la un concurs de design.


Sperăm că ați găsit primele 10 sfaturi utile şi că le veţi folosi în continuare. Dacă încă nu aţi început să le folosiţi, vă sfătuim să faceţi aceasta cât mai repede, deoarece, după cum am mai menţionat, în acest fel vă veți asigura că sunteţi pe drumul corect către crearea unui layout profesionist pentru site-ul dvs.


11. Asiguraţi-vă de claritatea muncii dvs.


design ascuţit


Analizând partea estetică, am descoperit câteva lucruri obişnuite care trebuie evitate în scopul realizării unui web design clar şi corect. Ar trebui să ţineţi cont de anumite elemente în timp ce încercaţi să creați un design modern şi atractiv, de exemplu: utilizarea exagerată a gradientului, marginile neclare, rendering-ul fontului (unele fonturi sunt lizibile în funcţie de dimensiunea lor, deci trebuie să fiţi atenţi la acest aspect) şi cadrele care unesc elementele cu fundalul.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele la care trebuie să fiţi atenţi, lista fiind de fapt mult mai lungă. Analizați întotdeauna designul în întregime, pentru a vedea dacă totul funcţionează cum trebuie, apoi analizaţi fiecare componentă în parte.

12. Organizaţi-vă fişierul PSD.

fişier PSD organizat

Împreună cu utilizarea grid-ului, acesta este unul dintre cele mai importante sfaturi pe care vi le putem da în legătură cu designul în Photoshop. În ciuda dimensiunii proiectului şi a numărului de designeri care lucrează sau vor lucra la el, este necesar să vă organizați și să vă ordonați singuri propriile dvs. fişiere. Acest lucru va uşura exportul diverselor elemente, va accelera procesul de design şi munca cu fişierele partajate cu alţi designeri.

13. Proiectaţi cel mai bun scenariu, dar pregătiţi-vă pentru ce e mai rău.

diferite scenarii de design

Sarcina unui designer este să rezolve probleme indiferent de impedimente. În ceea ce privește web designul, obstacolele pot fi conceptuale şi/sau de natură tehnică.

Trebuie să proiectați un site care poate să funcţioneze atât în cel mai bun, cât şi în cel mai prost scenariu. De exemplu, atunci când utilizatorul folosește un ecran mic pentru a vizita un site ce abia dacă are conţinut, site-ul poate arăta deformat.

Însă, pentru nevoile prezentării muncii dvs., vă recomandăm să realizați cel mai bun scenariu. Prin urmare, vom afişa site-ul cu o cantitate ideală de conţinut, îl vom prezenta pe un browser care ar trebui să fie comun pentru majoritatea utilizatorilor site-ului şi îl vom prezenta în dimensiunea ideală.

Ţineţi cont că designul dvs. va arăta altfel pe diferite dispozitive şi în diferite rezoluţii ale ecranului.

14. Fiţi atât de obsedat/ă de designul dvs., până vă săturaţi de el.

obiectivitate în design

De fiecare dată după ce aţi terminat un design, simţiţi-vă mândru/ă. Încercaţi să-l faceţi parte din viaţa dvs. Luaţi screenshot-uri, vizionaţi-l pe diferite dispozitive, setaţi-l ca fundal, tipăriţi-l sau chiar lipiţi-l pe perete.

Veți ajunge foarte repede în punctul în care veţi începe să vă urâţi propriul site. Abia atunci veţi fi suficient de obiectiv/ă pentru a vedea dacă totul este aşa cum trebuie. În cele din urmă îl veţi modifica. Obiectivitatea în evaluarea propriei munci este un semn al maturităţii dvs. ca designer, iar acest lucru înseamnă că în sfârşit începeţi să învăţaţi din propriile greşeli.

15. Nu pierdeţi mult timp cu conceptul, înainte de a-l împărtăși clientului.

Când începeţi designul unui web site, în primul rând convingeţi-vă că vă aflați pe aceeaşi lungime de undă cu clientul dvs. şi că aveţi aceleaşi aşteptări. Dacă se întâmplă acest lucru şi conceptul iniţial va fi adoptat, vă puteţi relaxa puţin şi apoi puteți începe să vă aduceţi, încetul cu încetul, designul la perfecţiune.

Însă, dacă după prima prezentare a conceptului clientul nu este mulţumit, încercaţi să adunaţi cât mai mult feedback, deoarece acesta vă va ajuta să realizați un concept mai adecvat, care va fi pe placul clientului dvs.

16. Fiţi cel mai bun prieten al programatorului/designerului.

colaborarea dintre programatori şi designeri

Programatorii sunt persoane creative care își iubesc munca la fel de mult ca noi, designerii. Însă, aceştia nu sunt întotdeauna incluşi în proiect de la bun început. Se întâmplă să fie incluşi abia atunci când conceptul de design este gata, ceea ce le distruge în mod automat rolul creativ în întregul proces.

O astfel de abordare este greşită, fiindcă unele dintre cele mai bune idei vin de la echipa de dezvoltare, ceea ce înseamnă că întreaga echipă trebuie implicată. În acest fel veţi avea idei mai bune şi o realizare mai calitativă a proiectului la final.

17. Prezentarea: explicaţi conceptul dvs. ca unor copii de patru ani.

prezentările


La fel de important ca un rezultat bun, este și modul în care îl prezentați în faţa clienţilor.

Cel mai bun design poate fi ignorat sau chiar refuzat de către client dacă nu îl prezentaţi cum trebuie. Trebuie să țineți întotdeauna cont de faptul că ceea ce este clar pentru dvs. nu trebuie să fie clar şi pentru cineva care vă vede designul pentru prima dată.

18. Iubiţi-vă fiecare idee, dar nu vă ataşaţi prea mult de ele.

Trebuie să ştiţi cum să vă cultivați propriile idei şi propria înţelegere chiar şi atunci când echipa sau clienţii nu văd ideea dvs. ca fiind „cea corectă”. Trebui să aveţi mare încredere în ceea ce faceţi, dar ar trebui să fiţi deschişi și să puteți renunța rapid la o idee şi să veniți cu alta foarte diferită atunci când e nevoie. Nu uitaţi că întotdeauna există mai mult de o soluţie.  

19. Urmăriți-vă designul în timpul procesului de dezvoltare.

procesul de dezvoltare a designului

Poate aţi observat că atunci când începeți lucrul la un proiect nou, designul precedent, pe care tocmai l-aţi finalizat, intră în faza de programare. Contrar credinţei populare, munca la un proiect nu este gata odată cu expedierea stilurilor CSS şi a fişierului PSD către departamentul de programare.

Dacă într-adevăr vă interesează designul şi ideile dvs. şi dacă vreţi ca acestea să fie bine încorporate în site, păstrați contactul cu programatorul dvs., ajutaţi-l până când sunteţi sigur că fiecare pixel a fost încorporat perfect.  

20. Nu țineți secretă munca dvs.

lucru în curs

Deoarece facem parte din comunitatea designerilor, tuturor ne place să vedem nu numai rezultate finale, ci şi munca aflată în curs de desfăşurare. Când proiectul este gata şi când obţineţi aprobare de la client, trebuie să îl promovaţi şi, dacă este posibil, să faceţi un studiu despre fluxul lucrului la proiectului respectiv, în care să includeţi şi părţile care nu au intrat în designul final. În acest fel îi veţi ajuta şi pe alţi designeri şi veţi obţine feedback-ul necesar pentru munca dvs.

  • 20.08.2013 13:49

Comentariu

Avatarul utilizatorului: Rusu Eugen

Rusu Eugen

Va multumesc pentru sfaturile publicate. Desi nu urmaresc scopul de a deveni un web designer, ci un web programist, sfaturile date pot fi aplicate in mare masura si in acest domeniu, ceea ce si voi face. Aveti tot respectul meu.

Avatarul utilizatorului: LINK Academy

LINK Academy

#Rusu Eugen: şi noi vă mulţumim pentru aprecieri. Ne bucurăm că sfaturile noastre vă sunt de folos.